Vold mod kristne tager til i Frankrig

0
8468
I marts blev der sat ild til kirken Saint-Sulpice, der er næsten lige så stor som Notre Dame.

Tre gange om dagen. Så ofte bliver kristne overfaldet eller kirker hærget i Frankrig. Og den egentlige vold mod kristne på grund af deres tro er stigende

Den franske indenrigsminister Christophe Castaner taler om at fjendtligheden mod kristne er stabilt – på et højt niveau. I 2018 var 1063 tilfælde af angreb på kirken eller vold mod kristne, mens tallet for 2017 var 1038. Tallene dækker over alt fra tilsvining af kirker, over brand og groft hærværk, til egentlige voldshandlinger mod kristne.

Den franske sikkerhedstjeneste går videre end ministeren. I deres oversigt, der er mere specifik, bemærker de, at angrebene mod kristne personer er tiltagende. Til sammenligning er antallet af overfald på muslimer stabilt og i reelle tal betydeligt lavere. Sikkerhedstjenesten ser det som en af de alvorligste udfordringer sikkerhedsmæssigt for det franske samfund.

Hvad kan der gøres

Selv en avis som Le Monde, der bestemt ikke kan kaldes fjendtlig overfor muslimer eller andre mindretal, kalder situation for en krise.

”Der er højkonjunktur i fjendtlighed overfor kristne. Spørgsmålet er, hvad der kan gøres,” skriver avisen, der stadig gælder som Frankrigs fineste dagblad.

I februar talte fransk politi ligefrem om en bølge af angreb på kirker og kapeller landet over. I marts blev der sat ild til kirken Saint-Sulpice, der er næsten lige så stor som Notre Dame. Og mens myndighederne hævdede om branden i Notre Dame, at den ikke kunne være påsat – stort set inden brandvæsenet for alvor var kommet på plads – så er der tale om bevidste, hadefulde handlinger.

Typisk for bølgen af angreb i februar var et angreb den femte februar på Saint-Alan katedralen i byen Lavaur i det centrale Frankrig. Her blev sat ild til alteret, mens kors og statuer blev væltet eller hærget. Ilden blev hurtigt stoppet, men skaderne er omfattende.

”Gud kan tilgive. Jeg kan ikke,” sagde byens borgmester Bernard Carayon dengang. Og den franske premierminister Eduoard Philippe viste sig chokeret over angrebet i et land, hvor en kerneværdi er religiøs tolerance.

Angrebene ligner mere og mere den bølge af angreb i 2016, der ramte Belgien og Frankrig. Den gang var det kendt, at terrornetværket Islamisk Stat stod bag, mens myndighederne i dag er langt mere tilbageholdende med at nævne de skyldige. Det værste angreb dengang skete i Normandiet, hvor to terrorister trængte ind i kirken under gudstjeneste og skar halsen over på den lokale præst.