En stor international undersøgelse viser, at vi har mistet tålmodigheden med Kina. Landets økonomiske dominans og uklare håndtering af corona krisen udløser det største fald i tillid nogensinde.
Undersøgelsen er lavet af Pew Research Institute i Washington. Pew har udspurgt borgere i 14 udviklede lande og fundet et fald i sympati for Kina af historiske dimensioner. Både landets nye økonomiske dominans og dets klodsede håndtering af corona virus vækker modvilje.
I alt finder 61 procent af de adspurgte, at kineserne har håndteret deres egen virus dårligt eller rigtigt dårligt. Til sammenligning finder de fleste, at deres eget land har håndteret det godt. Eneste trøst for kineserne ligger i, at amerikanernes håndtering af krisen vurderes endnu værre – 84 procent af alle adspurgte finder at amerikanerne har håndteret det skidt.
Danskerne blev ikke udspurgt sidste år, men vi er lige så lidt begejstrede for Kina som vores svenske naboer. I begge lande siger 82 procent, at de synes dårligt eller rigtig dårligt om Kina. For svenskerne svarer til et fald i sympati på blot et år på 15 procent.
For nogle af landene har faldet i tillid været brutalt. Briterne, der først gang var med i denne undersøgelse i 2005, havde en meget positiv holdning dengang. Da syntes kun hver sjette (16 procent) skidt om Kina, mens det tal i år er steget til tre ud af fire (74 procent).
En mands skyld
Dykker man længere ned i tallene, er der en direkte sammenhæng mellem de adspurgtes holdning til Kina og til landets egenrådige præsident, Xi Jinping. I snit siger 78 procent af de adspurgte, at de kun har lidt eller ingen tillid til hans evne til at gøre det rigtige i forhold til internationale udfordringer. Det er et historisk lavpunkt for 12 af landene – kun i nabolandet Japan og i Spanien har man tidligere haft endnu mindre tillid til Kinas mægtige mand.
Det er et punkt, der samler folk fra alle de fjorten lande i undersøgelsen, for i alle landene siger mindst 70 procent af de adspurgte, at de ikke har tillid til den kinesiske leder. Igen er det kun i sammenligning med amerikanerne, at den kinesiske ledelse kan finde trøst. For mens 78 procent ikke har tillid til Jinping, gælder det for 89 procent i forhold til Trump.
På et punkt klarer Kina sig godt, sådan da. Flertallet af de adspurgte i 11 af landene ser allerede nu Kina som verdens vigtigste økonomiske supermagt. Selv hjemme i USA er det kun 52 procent af de adspurgte, der ser deres land som økonomisk førende.
Om undersøgelsen:
Instituttets researchere har interviewet mere end 1000 i hvert land eller i alt 14.276 voksne personer. Ved tidligere undersøgelser har man personligt talt med alle, mens arbejdet i år af oplagte grunde blev gennemført over telefonen. Pew Institute har mere end 30 års erfaring i social research og arbejder efter princippet just-the-facts.
I det studie har man udspurgt folk i ni europæiske lande, herunder Danmark og Sverige. Canada og USA er også med i studiet. Det samme er tre asiatiske lande, der har intensiv erfaring med Kina, nemlig Australien, Japan og Sydkorea.