Valgchok i Østtyskland

0
2618
Spidskandidaten for det venstreorienterede Die Linke, Bodo Ramelow fejrer Linkes sejr sammen med bl.a. sin kone Germana Alberti vom Hofe. Foto: Christof Stache / AFP

Tysk politik bliver anderledes efter søndagens valg i Thüringen, hvor yderpartierne vandt. Partiet die Linke blev største parti og Alternative für Deutschland (AfD) følger lige efter.

Den lille østtyske delstat Thüringen med sine godt to millioner indbyggere sørgede i weekenden for årets hidtil største overraskelse i tysk politik. Partiet die Linke, der tiltrækker mange gamle kommunister, blev størst med næsten en tredjedel af alle stemmer. Og det indvandringskritiske parti AfD fik et ja fra næsten hver fjerde vælger – hvis de ellers kunne sammen, har de to partier alene flertal.

Resultatet var så overraskende, at nyhedsdækningen i de to store tyske tv-stationer kom ud af trit med virkeligheden. I studiet talte eksperterne om, at valget handlede om midten af tysk politik. I mens viste tallene, at de to yderpartier tog valgkreds efter valgkreds.

Den første konsekvens af valget er, at valgets taber CDU nu vil bryde med sine principper om ikke at tale med yderpartierne. Landets partichef Mike Mohring giver landsledelsen en stor del af skylden for nederlaget og vil nu selv forhandle med die Linke. Andre stærke politikere i partiet arbejder for forhandlinger med AfD, der trods alt ligger politisk tættere på kristendemokraterne.

Det er et direkte oprør mod partiets nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer. Fra sin bastion i Berlin erklærer hun, at partiet holder fast i sin politik med at være for fine til at tale med yderpartierne. Men i Thüringens hovedstad Erfurt er samtalerne allerede i gang.

AfD med Björn Höcke i spidsen blev næststørst. Foto: Christof Stache / various sources / AFP

To mænd – nye vælgere

En analyse af vælgerstrømmene ved valget viser, at fløjene især bliver løftet af tyskere, der ellers ikke ser nogen grund til at stemme. 60.000 af dem gik til partiet die Linke, der dermed for første gang blev største parti i et af de 16 tyske forbundslande. Og endnu bedre gik det for AfD, hvor 81.000 tidligere sofavælgere var med til at løfte AfD med mere end 150 procent til 259.000 stemmer.

To mænd har æren for sejren. Bodo Ramelow har som en relativ moderat formand for die Linke sikret partiet først posten som ministerpræsident i den østtyske delstat. En post, han beholder, mens han efter valgsejren forhandler med de andre partier.

Hos AfD hedder spidskandidaten Björn Höcke. Han er generelt forhadt af de klassiske medier, fordi han gælder som en folkeforfører – en mand på højrefløjen i Tysklands mest højreorienterede parti. Det var åbenbart, hvad folk i Thüringen ville have – især de unge stemte for ham og AfD.