Udenlandske studerende rejser hjem – kun få finder job i Danmark

0
2642
68 procent af de udenlandske studerende, som blev færdige i 2014, var ikke i arbejde i Danmark efter 21 måneder. Modelfoto

68 procent af udenlandske dimittender fra danske universiteter havde ikke arbejde i Danmark efter 21 måneder, viser ny undersøgelse. Dansk Folkeparti vil have dansksprogede elementer ind på engelsksprogede uddannelser

Når udenlandske studerende har afsluttet en uddannelse ved et dansk universitet, er det kun meget få af dem, der tager et job i Danmark.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for Magisterbladet.

Opgørelsen omfatter udenlandske studerende, der tog en afsluttende eksamen på et dansk universitet i 2014. Den viser at:

  • 26 procent havde forladt Danmark efter tre måneder.
  • 38 procent havde forladt Danmark efter 21 måneder.
  • 68 procent var ikke i arbejde i Danmark efter 21 måneder.
  • Kun ca. halvdelen af dem, der var Danmark efter 21 måneder, var kommet i arbejde. Blandt danske studerende er det tal på 78 procent.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl er stærkt utilfreds med tallene:

“Det er jo rystende, at viljen til at bidrage til det danske samfund, efter at man har fået en uddannelse, er så lille,” siger han til Magisterbladet.

” Jeg kan godt følge, at der kan være en gevinst i at åbne op for udlændinge på et særligt ingeniørfag med mangel på arbejdskraft, men det indebærer jo ikke, at vi bare skal åbne op for hvem som helst”, siger han.

Dansksprogede kurser

Dansk Folkeparti ønsker at begrænse uddannelser på engelsk eller som minimum at indføre dansksprogede elementer på samtlige universitetsuddannelser.

“Pointen er, at vi ved at have danske fag og kurser får nogle studerende, der lærer sig dansk og dermed også signalerer vilje til, at de gerne vil blive i Danmark,” siger DF-ordføreren.

Norske studerende rejser hjem

En særskilt problematik er de mange nordmænd, som læser i Danmark. På CBS er det op mod 80 procent af de norske studerende, der rejser hjem i løbet af det første år efter endt uddannelse.

“Der er en klar udfordring i det nordiske samarbejde på det her område, for Danmark modtager mange flere studerende fra de andre lande, end der er danskere, der tager den anden vej, og det må vi gøre noget ved i samarbejdskredsen. Det giver jo ikke mening, at vi som i tilfældet med CBS uddanner en masse nordmænd, når de rejser tilbage til Norge efterfølgende”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl til Magisterbladet.

Ifølge bladet kom 4200 nordiske studerende til Danmark i 2015-2016, mens 1000 danske studerende startede på en uddannelse i det øvrige norden.