Tyskerne frygter udgangsforbud

0
1564
En sygeplejerske tager sig af en Covid-19-patient på intensivafdelingen på universitetshospitalet i Essen. Foto: Ina FASSBENDER / AFP

Udgangsforbud kan blive en realitet for millioner af tyskere efter dagens krisemøde om corona epidemien. Restriktionerne i landet forlænges til midten af april og nye indgreb er på vej

Ved det sidste topmøde mellem ministerpræsidenterne for de seksten forbundslande og toppen af regeringen i Berlin var der solskin og forår i forruden. Men under dagens møde er lederne gået i bakgear. Tyske medier fortæller samstemmende, at de nuværende restriktioner ikke som forventet bliver lettet, men derimod forlænget til den 18. april.

Tyskerne måler problemets omfang i hvor mange nye smittede, der kommer til på en uge. Og med et tal for hele landet på godt 107 per 100.000 indbyggere er der panik i Berlin. Derfor vil andre indgreb – som delvist udgangsforbud i de hårdest ramte områder – også komme på tale.

Problemet er en svigtende teststrategi og en slæbende indsats med vacciner. Tyskerne havde oprindelig tænkt sig at få deres egen vej og købe vacciner ind direkte, men den almægtige kansler Merkel lod sig overtale til at følge EU’s fiaskovej. Prisen er en befolkning, der er ved at have fået nok af indespærring og mærkelige regler og som vender sig væk fra Merkel og hendes CDU.

Demonstranter protesterer mod coronarestriktionerne i Kassel. Foto: ARMANDO BABANI / AFP

Samtidig har politikernes mange ideer og forslag det med at skabe kaos. For eksempel får alle praktiserende mulighed for at vaccinere – men får kun tyve doser udleveret. Resultatet er at lægernes telefoner er blokeret af utålmodige patienter og at mange venter med at lade sig vaccinere i forventning om, at deres egen læge på et tidspunkt får flere doser.

Socialdemokraternes sundhedsordfører Karl Lauterbach, der selv er professor i sundhed og måske den mest forhadte politiker i Tyskland, gjorde sig i dag endnu mere upopulær. Han har igen og igen taget det på sig at forklare sine landsmænd, at restriktioner er godt og at myndighederne har styr på tingene. Igen i dag talte han for udgangsforbud med et argument, der ikke ville gøre sig nord for grænsen.

Han talte om den voksende smitte med den engelske variant B117 og mente, at det kun kan stoppes ved udgangsforbud. Og tilføjede – i modstrid med erfaringen fra Danmark:

”Der er ingen lande – der er ingen eksempler på – at man kan bremse dette uden indgreb i mulighederne for at gå ud.”

Så tyskerne får en påske derhjemme, hvor de kan tænke på, hvem de vil vælge næste gang.

Tysklands svigtende teststrategi har fået et stigende antal tyskere til at vende sig imod kansler Merkel og hendes CDU. Foto: Tobias Schwarz / various sources / AFP

Dansk modstand

En særlig kritiker af ordningerne er danskfødte Claus Ruhe Madsen, der er overborgmester i Rostock og i øvrigt den første ikke-tysker, der leder en tysk storby. Under hans pragmatiske ledelse har byen på en gang holdt smitten nede og samtidig været fleksibel i fortolkningen af de mange tyske corona-regler. Han synes, at de nye forslag fra Berlin er noget verdensfjernt sludder.

”Den slags kan man dårligt styre fra Berlin – dertil er Tyskland helt enkelt for stort et land,” belærer danskeren sine nye landsmænd om i et interview med avisen Bild i dag og fortsætter:

”Der kommer hele tiden nye regler og vi kalder dem også noget nyt. Der er ikke en sjæl, der fatter, hvad der gælder.” Han fremhæver, at det er den enkelte, der afgør udviklingen. Og advarer mod de mange tyskere, der lige nu suser afsted til Mallorca i stedet for at holde en fredelig ferie derhjemme.

”Vi ser ikke til højre og vi ser ikke til venstre – vi ser fremad,” siger han om Rostocks succes på området.

Kilder: Bild, Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung