Erdogan trækker Tyrkiet ud af konvention mod kvindevold

0
1612
Den tyrkiske præsident Tayyip Erdogan mener ikke, at Tyrkiet skla forpligtes af en konvention, der skal bekæmpe vold mod kvinder. Her ses præsidenten i video-møde i sidste uge med EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen. Foto: Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Tyrkiet forlader Istanbul-konventionen, der skal bekæmpe vold mod kvinder. Sidste år blev 300 kvinder i Tyrkiet slået ihjel af deres mand

Den har navn efter den tyrkiske millionby Istanbul, men nu trækker Tyrkiet sig ud af Istanbul-konventionen, der skal bekæmpe vold mod kvinder.

Istanbul-konventionen blev vedtaget af Europarådet i 2011, og Tyrkiet var dengang det første land til at ratificere konventionen. Navnet refererede til mordet på en tyrkisk kvinde, Nahide Opuz, som fik hele Europa til at kræve bedre beskyttelse af kvinder mod vold. Resultatet blev en konvention, der skal bekæmpe enhver form for kønsbaseret vold. Men nu gider den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan ikke være med længere. På hans dekret er det derfor besluttet, at Tyrkiet trækker sig fra konventionen.

“Vi har ikke brug for udefra-kommende løsninger for at styrke kampen for de tyrkiske kvinder. Løsningen ligger i vore skikke og traditioner,” siger den tyrkiske vicepræsident Fuat Oktay i følge Kristeligt Dagblad.

Sidste år blev 300 kvinder slået ihjel af deres ægtefælle i Tyrkiet, i følge organisationen We Will Stop Femicide. Foto: Ozan KOSE / AFP

Der er dog ikke noget, der tyder på at tyrkiske ‘skikke og traditioner’ kan løse et udbredt problem med vold mod kvinder i Tyrkiet. Tal fra organisationen We Will Stop Femicide (Vi vil stoppe kvindemord), som Kristeligt Dagblad citerer, viser, at 300 tyrkiske kvinder sidste år blev dræbt af deres mænd. I 2021 er 77 kvinder indtil videre blevet myrdet af manden. Det svarer til cirka ét drab om dagen.

“Kvinder er nu andenrangsborgere”

Gökce Gökcen, der er næstformand for oppositionspartiet CHP skriver på Twitter, at kvinder nu er gjort til andenrangsborgere, der kan slås ihjel.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at sagen understreger, hvor langt Tyrkiet er fra de vestlige værdier.

“Illusionen om, at Tyrkiet skulle være et fremtidigt medlemsland i EU, bliver sværere at opretholde dag for dag,” skriver han på Twitter.