Tyrkisk økonomi i frit fald

0
2067
Præsident Recep Tayyip Erdogan fotograferet i forbindelse med en ceremoni i anledning af 83. års dagen for den tyrkiske republiks grundlægger Mustafa Kemal Ataturks død. Erdogans økonomiske politik kritiseres af alle økonomer. Foto: Adem ALTAN / AFP

Den islamistiske regerings eksperimenter sender tyrkisk økonomi på vej mod kollaps. Alene i november har landets valuta tabt omkring 40 procent af sin værdi

Alene mandag faldt den tyrkiske lira med 10 procent i værdi over euro og dollar og tabene ser ud til at blive lige så store i dag. For første gang får man mere end 13 lira for en dollar. Overfor den danske krone svarer faldet til, at en lira kun er godt 50 øre værd – på et tidspunkt var den mere end to kroner værd.

Ansvaret for dette kollaps ligger alene på præsident Recep Tayyip Erdogans skuldre. Den reelt enerådige tyrkiske hersker har nemlig en ide om, at hvis bare renterne bliver banket i bund, så vil det strålende for tyrkisk økonomi. Den tyrkiske centralbank, der formelt er uafhængig, har ikke turdet andet end at følge hans ide og har presset sine egne og bankernes renter i bund.

Erdogans økonomiske politik bliver kritiseret af alle økonomer og også af en række af hans egne partifæller. Udviklingen fik i dag det ledende oppositionsparti CHP til at sagsøge landets centralbank for at svigte sit ansvar overfor tyrkisk økonomi.

Rammer alle

Nedturen er smertelig for alle tyrkere, for landet er helt afhængig af import af energi og en række andre produkter. Alene denne måneds valutafald vil gøre naturgas, der varmer de fleste huse op, 40 procent dyrere. Og de arbejdspladser, som Erdogan forestiller sig vil komme med lavere renter, er der ingen, der kan få øje på.

For med økonomien i kaos vil ingen investere i Tyrkiet. Selv de byggefirmaer, der under Erdogan er blevet forgyldt med store statslige kontrakter, holder sig tilbage. Og den ekstra eksport, som han forventede med lavere valutakurs, udebliver også, fordi landets virksomheder i høj grad er nødt til at importere råvare og dele til produktionen.

Og en række brancher er regulært i panik. Landets forlag opgiver at printe bøger, fordi ingen vil have råd til at købe dem. Tilsvarende vælger de fleste vekselkontorer at lukke, fordi alle vil forsøge at veksle deres kontanter til udenlandsk valuta.

Eneste steder, hvor der er gang i handlen, er forretninger med varer til gammel pris. I Istanbul er der for eksempel kø uden for forretninger, der sælger Apple produkter til samme pris som i går.

Kilder: Bloomberg, Duval, Cum Hurriyet