Trump sender flere migranter til Europa

0
3584
USAs præsidents Donald Trump, som her ses på vej fra Sydkorea mandag, har stigende succes med at lukke grænsen af mod Mexico. Det får flere migranter til at søge mod Spanien. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Jo bedre det lykkes for amerikanerne at lukke grænsen til Mexico, jo flere migranter kommer til Europa. Og Spanien tager imod med åbne arme

For en person, der vil væk fra sit hjemland i Mellemamerika, er der et simpelt valg. Han eller hun kan betale op mod 10.000 dollars til en menneskesmugler, der lover at få vedkommende over grænsen til USA – men som ofte mislykkes. Eller man kan betale 2000 dollars for en flybillet og et hotelværelse i Europa.

For kan man vise, at man har et hotelværelse, kan man få et turistvisum. Når man så er ankommet, kan man søge asyl – selvom man er kommet ind i EU på falske forudsætninger. Og selvom mange ikke har nogen grund til at blive anerkendt som flygtninge, så går der ofte år med at behandle sagen, hvor man så kan bo og arbejde i EU.

Vi kender kun omridset af, hvor omfattende problemet er allerede nu. De officielle tal viser at i 2018 søgte knap 7800 fra Mellemamerika asyl i Europa. Det er faktisk en fyrre-dobling af niveauet fra for ti år siden – og ud fra de artikler, der begynder at komme om emnet, så vil tallet være langt højere i år.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/asylum-and-managed-migration/data/database

Avisen New York Times bragte for nylig et interview med en af disse migrantfamilier. María Marroquín fandt, at tilværelsen hjemme i El Salvador var blevet utålelig. Derfor fik hun sin ene søn, der allerede boede i Belgien, til at skrive under på, at hun og resten af familien var turister og skulle besøge ham.

Et par dage efter ankomsten troppede hun så op med mand, datter og en anden søn for at søge asyl i Belgien. Deres sag er langt fra afklaret, men som i Danmark så bliver de fleste migranter i Belgien permanent. Det gælder også, hvis de ikke har ret til asyl.

Åben dør via Spanien

Spanien er den nemme vej ind i EU for flygtningene. Dels er der det med sproget, dels er spanierne i udgangspunktet dem i EU, der er mest åbne overfor migranter og flygtninge. I flere meningsmålinger ligger antallet af spanierne, der mener at man da skal tage imod alle, over 80 procent – i den modsatte ligger italienerne, selvom begge lande har taget imod hundredtusinder af migranter.

Meningsmålingerne er noget misvisende, da folk i reglen bliver spurgt om, man skal åbne grænserne for folk, der er på flugt fra krig og nød. Hverken de spanske medier eller EU’s officielle statistik har lavet undersøgelser af folks holdning til alle dem der kommer uden ret til asyl. Og fra Spanien kommer migranterne også relativt nemt videre.

EU-domstolen underkendte tidligere på året den franske praksis med at sende migranter tilbage over grænsen til Spanien. Frankrig fik besked på, at selvom man havde genindført grænsekontrol ved den spanske grænse, så var det stadig ikke en grænse i samme forstand som en grænse mellem et EU-land og et land, der ikke er med i EU. Og dermed er vejen videre ud i Europa åben.

Avisen New York Times har til deres artikel også interviewet en ung mand fra El Salvador, der netop brugte turistvejen ind i Europa. Alejandro Hernández på 25 fortæller, at hans slægtninge havde betalt 8000 dollars eller mere til menneskesmuglere, der lovede at tage dem til USA. Ofte blev de sendt tilbage – en af dem prøvede fire gange uden held.

Selv købte han en flybillet og bookede et hotelværelse. Og søgte så asyl i Spanien i marts 2018. Alejandro Hernández har ikke nogen stor chance for at få asyl, men i mellemtiden arbejder han så på gårde ved Barcelona.

De officielle tal viser, at mere end 8000 fra Mellemamerika har søgt asyl i Spanien – ofte med henvisning til den voksende bandekriminalitet i deres hjemlande. Det er sjældent nok til at give dem asyl i Spanien, der i hele 2018 gav asyl til færre end 15 fra de lande. Men ventetiden er lang og chancen for alligevel at blive er god.

Den spanske regering har tidligere givet amnesti til omkring 800.000, der opholdt sig illegalt i landet. De blev dermed EU-borgere.