Messerschmidt om ny regerings klimamål: “Det kan blive meget dyrt for danskerne”

0
3481
Dan Jørgensen (S), da han i torsdag overtog posten som klima- energi- og forsyningsministerposten. I forgrunden står den gave, som hans orgænger Lars Christian Lilleholt forærede ham ved overdragelsen: en tryllestav. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører Morten Messrschmidt frygter, at regeringen vil bruge afgifter og reguleringer af erhvervslivet til at nå sin målsætning om 70 procents CO2-reduktion. Det vil give lavere vækst, gøre det dyrere at være dansker og i virkeligheden bremse den grønne omstilling, advarer han

Den nye klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fik foræret en tryllestav af sin forgænger Lars Christian Lilleholt (V), da han tiltrådte i sidste uge. Den nye socialdemokratiske regering har nemlig aftalt med partierne i rød blok, at Danmark skal reducere sin udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Hvis dét mål skal nås, så kræver det nærmest trylleri, var pointen fra Lilleholt.

Hos Dansk Folkeparti frygter den nye klima- og energiordfører Morten Messerschmidt imidlertid, at det bliver noget andet end tryllestaven, den nye minister vil svinge over danskerne. Han frygter, at det bliver afgifter og reguleringer, der skal indfri det store klimamål. Derfor vil Morten Messerschmidt hurtigst muligt have svar fra den nye minister: Vil han gå den socialistiske eller markedsøkonomiske vej i klimapolitikken?

Morten Messerschmidt er tilbage i Folketinget efter ti år i Europaparlamentet.

”Den vigtigste opgave for os bliver at holde regeringen på jorden. Det er fint at have store og stærke ambitioner, men jeg er meget bekymret for, at det her kommer til at vende den tunge ende ned ad. At det bliver de fattigste familier, der skal bære de tungeste læs,” siger Morten Messerschmidt, og fortsætter:

”Det så vi i 1990erne, hvor venstrefløjen kæmpede for at fastholde høje energiafgifter og hvor de mindst bemidlede kom til at betale en uforholdsmæssig stor regning. Det vil vi ikke acceptere igen. Derfor må vi meget hurtigt have klar besked fra Dan Jørgensen og regeringen: Ønsker at man at gå socialistvejen med flere afgifter på bøffer, brændstoffer, flyrejser osv. og med reguleringer af industri og landbrug. Eller vil man gå den markedsøkonomiske vej, hvor man giver industrien og landbruget mulighed for at være med til at udvikle teknologier, der kan bane vejen for den grønne omstilling. Danmark skal ikke producere mindre. Vi skal tværtimod producere mere, for den danske produktion har et lavere CO2-aftryk end mange andre lande,” siger Morten Messerschmidt.

“Jeg er meget bekymret for, at det her kommer til at vende den tunge ende ned ad. At det bliver de fattigste familier, der skal bære de tungeste læs”

Morten Messerschmidt, klima- og energiordfører, Dansk Folkeparti

”Enhedslistens ideer til nye afgifter er ubegrænset”

70 procents-målsætningen er skrevet ind i det såkaldte ”forståelses-papir”, som Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har aftalt som politisk grundlag for den nye regering. Det fremgår ikke, hvordan målet skal nås, og det får advarselslamperne til at blinke højrødt hos Morten Messerschmidt:

”Jeg bliver først og fremmest bekymret over alt det, der ikke står i forståelsespapiret. Når man ikke kan fortælle, hvordan man når derhen eller hvem der skal betale, så er der grund til at være bekymret. For denne regering baserer sig på den yderste venstrefløj og vi ved, at Enhedslistens ideer til, hvordan man kan beskatte og regulere, den er fuldstændig ubegrænset. Derfor kan det her få nogle ubehagelige konsekvenser i form af lavere vækst og at det bliver dyrere at være dansker”.

Morten Messerscmidt, der her ankommer til Christiansborg på valgaftenen, er sit partis nye klima- og energiordfører. Foto: Fra Morten Messerschmidts facebookside

Lavere vækst vil i sidste ende føre til en langsommere grøn omstilling, fastslår Morten Messerschmidt:

”Hvis man tror, at man får mere grøn omstilling ved at straffe industri og landbrug, så tager man fejl. Vi skal tværtimod sørge for, at de har så gode vilkår som muligt. Man kan ikke både slå erhvervslivet oven i hovedet med flere afgifter, og så samtidig forvente, at de udvikler nye teknologier,” siger han.

”Hvis man tror, at man får mere grøn omstilling ved at straffe industri og landbrug, så tager man fejl”

Morten Messerschmidt, klima- og energiordfører, Dansk Folkeparti

Lad industri og landbrug selv få ideerne

Han mener, at vejen frem er at opstille klimamæssige rammer, som industri og landbrug selv kan fylde ud.

”Jeg tror ikke på, at politikere, som sidder bag Christiansborgs tykke mure, er i stand til at udvikle nogen som helst nye teknologier. Det skal vi overlade til industri og landbrug. Vi kan f.eks. sige til landbruget, at de skal udvikle løsninger til at spare metangas – at de skal levere en plan for, hvordan de vil opnå en bestemt målsætning. Til gengæld lover vi så, at de ikke får mere regulering og flere afgifter,” siger Morten Messerschmidt.

Alternativet til en sådan strategi kunne være afgifter på kød, men det vil have den stikmodsatte effekt, mener Morten Messerschmidt.

”Hvis man lægger afgifter på oksekød på et tidspunkt, hvor efterspørgslen på kød er stigende, så vil det flytte produktionen ud af landet. Og det er altså langt bedre, at oksekød produceres i Danmark, hvor klimabelastningen er lavere end i f.eks. Ukraine”.

Messerschmidt mener i stedet, at adfærdsreguleringer skal ske ved at sænke afgifter på grønne løsninger, som f.eks. energibesparelser og valg af el-baserede løsninger.

”De røde har en ambition om at gøre alt det, de ikke kan lide, dyrere. Vi har en ambition om  at gøre alt det, vi gerne vil have mere af, billigere,” siger Morten Messerschmidt.

Morten Meserschmidt kender Dan Jørgensen (S) ganske godt og har store forventninger til den nye minister. “Men han står ved en skillevej – han skal vælge mellem den socialistiske og den markedsøkonomiske vej i klimapolitikken,” siger Morten Messerschmidt. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dygtig minister, men hvilken vej vil han gå?

DFs nye klima- og energiordfører kender den nye minister ganske godt. De har lavet radio og tv sammen, de har begge været medlemmer af Europaparlamentet, og de har deltaget i utallige fælles debatmøder. Morten Messerschmidt understreger da også, at han har store forventninger til Dan Jørgensen som ny minister:

”Dan Jørgensen er på det faglige niveau meget kompetent, så jeg har store forventninger til ham. Men han står altså ved en skillevej – vil han vælge socialistvejen eller den markedsøkonomiske vej. Det får vi heldigvis meget hurtigt svar på, for jeg går ud fra, at med den store portefølje og det høje ambitionsniveau, regeringen har, så vil vi meget hurtigt få tilsendt lovforslag fra den nye minister,” siger Morten Messerschmidt, som har anbefalet Dan Jørgensen at købe en masse elsparepærer til ministeriet:

”Dem får han brug for, for han skal arbejde døgnet rundt,” som han siger.

Risikerer at miste jordforbindelsen

Dan Jørgensen har selv sammenlignet sin opgave med den amerikanske månelanding. Han er stolt over at skulle gøre Danmark til et grønt foregangsland for resten af verden. Men hos Morten Messerschmidt er der ikke meget opbakning til rød bloks vision om, at Danmark skal gå foran alle andre:

”Jeg har stadig til gode at se det geniale i det. Filosofien er, at når andre lande hører om os, så vil de følge os. Men jeg har svært ved at se, at Kina og Indien, som virkelig har meget at levere på klimaområdet, at de begynder at kigge mod Danmark. Jeg er i stedet bekymret for, at man hæver sig helt derop, hvor man ikke længere har forbindelse til jorden,” siger Dansk Folkepartis nye klima- og energiordfører.