CPR-kaos: Ingen ved, hvor mange der bor i Danmark

0
1931
Op mod 50.000 personer kan være rejst ud af landet, uden at framelde sig i CPR-registeret og uden at aflevere deres sygesikringsbevis.

25.000-50.000 personer har forladt Danmark uden at blive afmeldt i CPR-registreret og uden at aflevere deres sygesikringsbevis. Morten Messerschmidt (DF) vil have minister til afdække omfanget af ”spøgelsesborgere”, der kan få ydelser, de ikke har krav på

Da Hjørring Kommune for nylig lavede en stikprøve i kommunens CPR-register, viste det sig, at 34 tidligere elever på Vrå Højskole stadig var tilmeldt, selv om de var rejst ud af landet.

Det skrev Nordjyske for nylig, og det er bare et af mange eksempler på, at udlændinge kan have forladt Danmark, uden at være afmeldt i CPR-registreret. Netmediet NB Økonomi har tidligere afdækket, at der kan være registreret 25.000-50.000 personer i CPR-registreret, som slet ikke bor i Danmark.

Når folk ikke meddeler, at de forlader landet, så afleverer de heller ikke deres gule sygesikringsbevis. Derfor kan der, som NB Økonomi skrev, potentielt være udenlandske borgere, som modtager ydelser fra Danmark eller som får gratis sundhedsbehandling, selv om de har adresse under helt andre himmelstrøg.

Ifølge Nordjyske viste stikprøven i Hjørring eksempelvis, at to ud af tyve borgere i 1-5 år havde modtaget knap 1000 kroner årligt i grøn check fra Skat, selv om de boede i udlandet. Folk kan også have optjent ret til folkepension, mens de bor i udlandet.

Stiller spørgsmål til minister

Hele dette CPR-roderi vil Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt have gjort noget ved. Han har stillet en stribe spørgsmål til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) med afsæt i historien fra Nordjyske. Messerschmidt vil bl.a. have ministeren til at svare på:

  • om det er korrekt, at der er registreret 25.000-50.000 mennesker for meget.
  • hvilken betydning det har for troværdigheden og sikkerheden i CPR-systemet.
  • Hvilken betydning det har for risici for uberettigede sociale udbetalinger.
  • Hvor mange udlændinge som uberettiget benytter lægehjælp og får operationer på danske sygehuse, folkepension, grøn check m.v.
  • Hvorfor CPR-registre ikke opdateres.

Den tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) krævede i foråret, at kommunerne får styr på deres CPR-registre inden 1. oktober 2019. Morten Messerschmidt mener, at den nye minister skal skrive rundt til alle kommuner og få dem til at redegøre for problemets omfang samt sørge for at få inddraget så mange sygesikringsbeviser, som det er muligt.

Messerschmidt: Åbner for misbrug

”Normalt betragter man jo Danmark som et meget velorganiseret land, hvor myndighederne har styr på, hvor mange vi er. Derfor er det vildt at høre historier om, at man ikke kender antallet af borgere og at sygesikringsbeviser flyder rundt,” siger Morten Messerschmidt.

Han peger på, at sygesikringsbeviset giver adgang til række fordele og at den manglende kontrol åbner for diverse former for misbrug.

”Man kan forestille sig alle mulige scenarier, hvor folk kan tiltuske sig rettigheder, de ikke bør have. Man kan også forestille sig, at der udsendes valgkort til kommunalvalg til personer, der har forladt landet. Så det her giver en stribe problemer. Derfor må ministeren finde ud af omfanget og hvordan det kan stoppes,” siger Morten Messerschmidt.

“Det er vildt at høre historier om, at man ikke kender antallet af borgere og at sygesikringsbeviser flyder rundt”

Morten Messerschmidt, folketingsmedlem (DF)