Sverige: Udlændinge fylder meget i coronakrisen

0
2826
Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell og Svante Werger fra Folkhälsomyndigheten under et pressemøde tirsdag om coronasituationen i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT kod 10030

Efter en dag med endnu 170 coronasmittede døde er der stort fokus på smittede udlændinge i Sverige. De udgør ifølge myndighederne en overraskende stor gruppe blandt de smittede

I Sverige døde næsten dobbelt så mange i uge 14 som normalt. Men det var et andet forhold, der kom til at optage de svenske medier ved den seneste pressekonference hos den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten. For enkelte grupper af migranter udgør op til ti gange så stor en andel af smittede end deres andel af befolkningen.

”Vi har hørt fra mange sider, at personer født i andre lande udgør en overraskende stor gruppe smittede. Vores tal viser, at det er korrekt. Somalia er kraftig overrepræsenteret; det samme er Irak og til dels Syrien,” sagde den efterhånden verdenskendte svenske statsepidemiolog Anders Tegnell.

Også lande som Finland og Jugoslavien tæller tungt i statistikken. Det forklarer Anders Tegnell med, at migranterne derfra ofte er oppe i årene og derfor mere udsat for at blive så syge, at de tæller med i hans statistik. Det kan derimod ikke forklare hvorfor somaliere og folk fra Mellemøsten udgør så stor en andel af de smittede, for de er som gruppe typisk yngre end svenskerne som helhed.

Hver tyvende smittede

Somalierne er klart hårdt ramt. De udgør omkring 0,6 procent af befolkningen – men næsten fem procent af kendte smittede. Dermed har hver tyvende smittede somalisk baggrund. Det viste sig allerede i starten af epidemien, hvor seks somaliere var blandt de første femten, der døde i Stockholm.

Svenske journalister, der kommer en del i ghettoerne ved især Stockholm og Göteborg, ser en række grunde til at sygdommene har fået særligt fat der. Generelt dårligt helbred, mange rygere og en tradition for at bo flere generationer sammen – er det, journalisterne fremhæver. Folkhälsomyndigheten og Anders Tegnell ser det derimod nærmest som at der er svenskernes skyld, at somalierne bliver syge.

”Det her er et vigtigt budskab til os alle. Vi skal rette indsatserne mere mod de grupper. Og med tid vil vi så kunne se, om vi har held med den strategi,” sagde Tegnell på pressemødet.

I begyndelsen af epidemien var de svenske myndigheders information ikke trykt på somalisk. Men myndighederne kommunikerede på arabisk – udover svensk og engelsk – og alligevel er arabisktalende også overrepræsenteret blandt de smittede. Syrere og irakere udgør nu godt tre procent af befolkningen i Sverige, men over syv procent af de smittede.