Sverige: SD overhaler S blandt arbejdstagere

0
2564
Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson på Dansk Folkepartis årsmøde i Herning i 2018. Foto: Carsten Lundager

Svenske lønmodtagere foretrækker Sverigedemokraterne fremfor socialdemokraterne. Samtidig har to ud af tre svenskere mistet tilliden til regeringen. 

Efterårets store meningsmåling fra det største svenske analyseinstitut Sifo er deprimerende læsning for statsminister Stefan Löfven og hans stab. Rivalerne fra Sverigedemokraterne får det bedste resultat nogensinde og er tæt på at overhale S og blive største parti i Sverige. Samtidig har svenskerne mistet tiltroen til Löfven og hans ministerhold – faktisk er utilfredsheden med dem langt større end amerikanernes utilfredshed med præsident Donald Trump.

Forskellene på S og SD er små og sigende. Samlet falder socialdemokraterne under 25 procent i vælgertilslutning, mens SD kun er to procentpoint bagefter. Blandt de vælgere, der også er blandt de 1,5 millioner medlemmer af den store fagforening LO, foretrækker lidt flere sverigedemokraterne. Her vil 31 procent nu vælge SD, mens S er på 30,6 procent.

Dykker man lidt længere ned i tallene, kommer den virkelige overraskelse. Kvinderne, der traditionelt har holdt sig væk fra SD, har nu skiftet holdning – og det er den vigtigste grund til at SD overhaler S. En vigtig forandring for SD, der traditionelt har haft klart flere mandlige vælgere.

Tilliden skifter

På den seneste har socialdemokraterne vist helt anderledes kritiske holdninger til den indvandring, partiet har et stort medansvar for. En indvandring, der medfører utryghed og store sociale problemer – hvilket kan forklare kvindernes skift. Men de nye toner hjælper ikke Löfven og de andre ministre.

Hele 62 procent – eller næsten to ud af tre svenskere – har ifølge Sifo mistet tilliden til den siddende, røde regering. 30 procent har stadig nogen tillid til regeringen, men kun tre procent har fuldt ud tiltro til Löfven og hans hold. Det er et af de højeste tal for mistillid til en siddende regering nogensinde.

Omvendt ønsker et stort flertal af svenskerne, at de andre partier holder op med at holde SD udenfor indflydelse. 61 procent af svenskerne ønsker, at SD bliver set som et parti på linje med alle andre og inddrages i de politiske forlig. Sidste år ved samme tid var tallet lige over 50 procent.

”Det er det lange træk. SD har været på scenen år efter år, og det skaber tillid. Samtidig er svenskere nu en gang sådan indrettede, at man ønsker et bredt samarbejde i politikken,” siger chefen for Sifo, Toivo Sjörén.