Sundhedspolitikere i Region Hovedstaden: Regionsråd styrker ikke demokratiet

0
2451
Christoffer Buster Reinhardt (K) er medlem af Region Hovedstaden og formanden for regionens sundhedsudvalg. Foto: Region Hovedstaden

“Jeg får flere henvendelser fra borgere som kommunalpolitiker end jeg gør som sundhedsudvalgsformand i Region Hovedstaden,” siger den konservative Christoffer Buster Reinhardt. Han afviser ligesom DFs regionsrådsmedlem Finn Rudaizky, at nedlæggelse af regionsrådene vil svække den demokratiske indflydelse på sundhedsvæsenet

Af Steen Trolle

Det vil ikke være noget tab for demokratiet, hvis regionerne bliver nedlagt som led i en sundhedsreform. Det mener to af sundhedspolitikerne i Region Hovedstaden, den konservative Christoffer Buster Reinhardt og Dansk Folkepartis Finn Rudaizky.

Formanden for Region Hovedstaden, socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen, har kaldt det en skændsel at regeringen vil nedlægge regionerne som led i sundhedsreformen.

”Det regionale demokrati giver os politikere mulighed for at komme i dialog med de mennesker, der bor her i regionen og tage deres problemstillinger alvorligt. Det vil gå tabt, hvis man fjerner regionsrådene og i stedet lægger mange af de beslutninger, som borgerne er optaget af, ud til bestyrelseslokaler eller embedsmænd, som er langt væk fra medarbejderne og borgernes hverdag,” sagde Sophie Hæstorp Andersen i sidste uge til TV 2 Lorry.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen. Foto: Region Hovedstaden

K-politiker: Glimrende udspil

Men den bekymring deles ikke af Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg.

”Jeg synes det er et glimrende udspil, regeringen er kommet med. Når man taler om nærhed i sundhedsvæsenet, så er der altså ikke meget nærhed over regionsrådet, hvor et mandat koster 20.000 stemmer. Jeg får flere henvendelser fra borgerne i Rudersdal Kommune (hvor Christoffer Buster Reinhardt sidder i kommunalbestyrelsen, red.), end jeg gør som formand for Sundhedsudvalget. Det skyldes jo nok, at folk ikke aner hvem jeg er i regionen,” siger Christoffer Buster Reinhardt.

Men I laver vel et stykke arbejde i regionen – I har jo ansvaret for sygehusene i Region Hovedstaden?

”Selvfølgelig behandler vi nogle vigtige sager i regionen, men jeg synes ikke der er vigtige sager nok til at opretholde et helt politisk niveau. Sundhedsreform-udspillet taler om sammenhæng, nærhed og løft af kvaliteten i sundhedsvæsenet. Jeg er ikke sikker på, at det eneste svar på dét er et politisk niveau med fem gange 41 regionspolitikere,” siger den konservative politiker.

“Jeg får flere henvendelser fra borgerne i Rudersdal Kommune , end jeg gør som formand for Sundhedsudvalget”

Christoffer Buster Reinhardt, formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg og medlem af Rudersdal kommunalbestyrelse

Giv sundhedsfællesskaber indflydelse

Han støtter ideen om 21 lokale sundhedsfællesskaber, som er en af grundene til, at regeringen vil nedlægge de fem regionsråd. Sundhedsfællesskaberne med lokale sundhedshuse skal sikre, at flere behandlinger kan klares tæt på borgerne. De vil få en bestyrelse med repræsentanter for de kommuner, de skal dække.

”For mig er det vigtigt, hvilken magt der kommer til at ligge i disse sundhedsfællesskaber. Som jeg læser udspillet, skal bestyrelserne kun have indstillingsret, ikke beslutningsret. Det synes jeg godt kan tåle et ekstra tjek. Det er vigtigt, at der er noget demokratisk kontrol. Derfor synes man skal lægge noget indflydelse ned til sundhedsfællesskabernes bestyrelse,” siger Christoffer Buster Reinhardt.

Finn Rudaizky (DF): Ingen reel indflydelse i regionen

Finn Rudaizky (DF), der er medlem af Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, er heller ikke bekymret for den demokratiske indflydelse, hvis regionerne nedlægges. Tværtimod:

”Jeg kan slet ikke genkende regionsrådsformandens billede af, at borgerne vil miste indflydelse. Jeg har siddet i regionsrådet i ni år, og i den tid har Dansk Folkeparti igen og igen påpeget, hvor ringe demokratiet er i regionen. Vi har som politikere reelt ingen indflydelse. Ofte er beslutningerne allerede taget ude på hospitalerne, og fra Dansk Folkepartis side har vi været nødsaget til at stille mange medlemsforslag for at få oplysninger frem om de ting, som vi hører om fra pressen. Vi oplever nemlig, at regionsrådsformanden og administrationen ikke er villig til at afgive magt,” siger Finn Rudaizky.

Finn Rudaizky (DF) er medlem af Region Hovedstaden, hvor han bl.a. sidder i Sundhedsudvalget. Foto: Region Hovedstaden

Han er også medlem af Borgerrepræsentationen i København og mener, at det kommunale demokrati er mere reelt.

”Der er en rimelig form demokrati i kommunerne. Borgerne har mulighed for at få indblik i, hvad der sker. I regionen ved man ikke ret meget om, hvad der foregår. Jeg har dog indtryk af, at demokratiet fungerer bedre nogle af de andre regioner. Men i Region Hovedstaden har embedsapparatet fået alt for lang snor,” siger Finn Rudaizky.

“Jeg har siddet i regionsrådet i ni år, og i den tid har Dansk Folkeparti igen og igen påpeget, hvor ringe demokratiet er i regionen”

Finn Rudaizky (DF), medlem af Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden

Regionsrådsformand: Sundhedsfællesskaber svækker borgerindflydelse

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen mener omvendt, at demokratiet svækkes med de nye sundhedsfællesskaber, som vil omfatte tre-fire kommuner og have en bestyrelse med repræsentanter fra kommunerne.

”Med sundhedsfællesskaber med indirekte valgte politikere risikerer vi, at hvis man bor i en kommune, der er ikke er repræsenteret i bestyrelsen, har man reelt ingen indflydelse på, hvad der sker,” siger hun til TV2 Lorry.

Ved regionsrådsvalget i 2017 blev der afgivet 965.807 stemmer i Region Hovedstaden. Det var 67,45 procent af de stemmeberettigede og svarer til 23.556 stemmer for hver af de 41 pladser i regionsrådet.

Læs også: Sygeplejersker, regionsrådsmedlemmer og DFere: Se hvad de mener om sundhedsreformen