Stort flertal afviser DF-forslag om forbud mod tørklæder i skolen

0
3497
Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (O) under tirsdagens debat i folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde det muslimske tørklæde for elever og lærere i grundskolen fik kun fuld opbakning fra Nye Borgerlige

Et stort flertal i Folketinget vil ikke være med til at forbyde det muslimske tørklæde i grundskolerne. Tirsdag behandlede Folketinget et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om et tørklædeforbud for både elever og ansatte, men der var kun fuld opbakning fra Nye Borgerlige.

Danmarksdemokraterne, der ellers har slået sig op på en stram udlændingepolitik, vil ikke støtte forslaget. Støjbergs parti vil fremsætte sit eget forslag, der kun omfatter elever, ikke ansatte, sagde Danmarksdemokraternes politiske ordfører Susie Jensen.

“Forslaget fra DF er langt hen ad vejen godt, men det handler dog også om to ting på én gang. Den ene halvdel er tørklædeforbuddet for børn i grundskolen, og den anden halvdel handler om et tørklædeforbud for skolens ansatte. Det synes vi skaber et mudret billede”, sagde hun under debatten, hvor hun vikarierede for den tidligere DF-gruppeformand Peter Skaarup, der nu er valgt for Danmarksdemokraterne. Som DFer har Skaarup kæmpet for et tørklædeforbud for både elever og ansatte.

“Vil Danmarksdemokraterne ændre noget som helst?”

DFs ordfører Pia Kjærsgaard har ikke meget til overs for meldingen fra Danmarksdemokraterne:

”Man skal høre meget, før ørerne falder af,” sagde hun og fastslog, at DF ikke har tænkt sig at opdele sit forslag i elever og ansatte.

“Hvis vi nu går med på, at det kun er pigerne, sådan som der bliver sagt, kan man så forestille sig, at man ikke som pige må sidde med et tørklæde på i en grundskole, hvor læreren bærer tørklæde? Det synes jeg ville være meget, meget mærkeligt. Og det er jo det, som Danmarksdemokraterne forestiller sig. I virkeligheden tror jeg, at Danmarksdemokraterne grundlæggende er imod at ændre noget som helst – det ved vi jo godt – også i forhold til konventioner, og det er vel der, hunden ligger begravet,” sagde Pia Kjærsgaard.

“I virkeligheden tror jeg, at Danmarksdemokraterne grundlæggende er imod at ændre noget som helst”

Kommissionen anbefalede forbud

Det er langt fra første gang, at DF forsøger at få tørklæder forbudt i skolen. Men denne gang sker det med afsæt i ”Kommissionen for den glemte kvindekamp”, som den tidligere regering nedsatte med henblik på initiativer, der kan begrænse negativ social kontrol af piger og kvinder i indvandrermiljøet. Kommissionen, der har Holbæks socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen som formand, kom i august sidste år med en anbefaling om at forbyde tørklæder i grundskoler.

Dengang sagde den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek til Berlingske, at det var ”en super god ide”. Han lod dog forstå, at ministeriets jurister først skulle vurdere, om et forbud vil kunne gennemføres, og nu lyder regeringens konklusion, at det vil være i strid med internationale konventioner og Grundloven.

“Det hører ikke hjemme i danske skoler”

Dansk Folkeparti er skuffet over, at Socialdemokraterne alligevel ikke vil bakke et forbud op. Set med DFs briller, hører tørklædet på ingen måde hjemme i danske skoler.

”Det kan ganske enkelt ikke forsvares, at vi her i Danmark adopterer og accepterer religiøse og kulturelle særheder fra kulturer, som slet ikke ligner os og aldrig kommer til det, og som ligger så uendelig langt fra de værdier, vi gennem generationer har arbejdet for at opnå, og som er blevet en integreret del af Danmark,” sagde Pia Kjærsgaard i Folketinget – og fortsatte:

”Tørklædet signalerer noget, som vi hverken kan eller vil forsvare eller forklare. Muslimske tørklæder hos elever og ansatte i grundskolerne, altså et tørklæde, som signalerer ærbarhed og beskyttelse imod at blive forulempet, jævnfør Koranen, er ikke en farbar vej, som vi som samfund bør gå, og derfor ønsker Dansk Folkeparti at forbyde det for elever og ansatte i landets grundskoler,” sagde hun.

Hele debatten i Folketinget kan ses her

DFs beslutningsforslag kan læses her