Stoppet ved grænsen til Hamborg

0
2481
Politiet patruljerer i en park i Berlin i weekenden. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Hvis man i weekenden ville lidt ud og gå en tur i udkanten af Hamborg, måtte man passe på den ellers usynlige grænse til nabodelstaten Slesvig-Holsten.

For de mere emsige betjente i den nordligste tyske delstat var klar med bødeblokken og kontante afvisninger. Snesevis af borgere, der blot var ude at gå eller cykle, blev i weekenden og mandag formiddag afvist – og i nogle tilfælde blev der udskrevet bøder. Sagen førte til et krisemøde mellem myndighederne i Hamborg og Slesvig-Holsten mandag eftermiddag.

I det hele taget har regeringen i Kiel, der er hovedstad for Slesvig-Holsten, i manges øjne håndteret situationen usædvanlig kluntet. Også kontrollerne ved den danske grænse forekommer overdrevne og politiet i delstaten har derfor i modsætning til andre grænseområder været nødt til at dæmpe sig lidt. Man har også måtte indrette en hotline, så borgerne kan få besked på, hvordan Kiel tolker reglerne i dag.

Nu har man så også bøjet sig for den offentlige mening og for naboerne i syd og lovet at håndtere situationen ved den usynlige grænse mere fleksibelt. Men kontrollerne bliver ikke stoppet.

Sex supermarked

Kiels emsighed virker uforståelig for mange i Hamborg og længere sydpå, fordi det egentlig går relativt fornuftigt med corona-situationen i hele landet. Fordoblingstiden – altså den tid, der går inden antallet syge er fordoblet – er nu oppe på 12 dage, hvilket er tegn på, at sygdommens vækst er bremset. Samtidig er dødeligheden blandt de smittede i Tyskland lav, blandt andet fordi der er gennemført mange test tidligt og fordi landets hospitaler var relativt velforberedte.

Samtidig havde myndighederne ikke behov for hastelove for at holde styr på sygdommen og tyskerne. Allerede inden denne krise kunne myndighederne tilbageholde folk, der ikke synes, de behøvede at følge reglerne om karantæne. Samtidig har borgere og erhvervsliv i den grad fulgt alle henstillinger om at opføre sig fornuftigt i disse dage.

Derfor kan de tyske medier nu også skrue lidt ned for panikken og til gengæld fortælle nogle af de bizarre historier, der følger på nedlukningen af Tyskland. Som historien om den vodka-glade syrer Ahmed A., der blev den første, der røg i fængsel for at feste i stedet for at blive hjemme. Efter en uge i fængsel kom han ud før weekenden og lovede at tage lige hjem og spille videospil – søndag eftermiddag røg han så ind igen for at sidde ude og drikke.

Benedikt Pliquetts butik i Hamborg, som nu er forvandlet til et supermarked og dermed har lov til holde åbent. Foto fra butikkens facebookside

Eller historien om den tidligere professionelle fodboldspiller Benedikt Pliquett, der har skabt sig en relativ succesfuld karriere i erhvervslivet efter sin indsats for kult-holdet St. Pauli. Han har tjent mere på IT end fodbold – og i dag driver han også en sexshop i området med samme navn.

Da den stod til at lukke, hentede han nye forsyninger. Nu kan man forrest i butikken købe alt det, man plejer at kunne købe i hans butik. Og bagerst kan man så købe rengøringsmidler og pludselig er hans sexshop et supermarked med tilladelse til at holde åbent.

Kilder: NDR, Hamburger Abendblatt, Spiegel, Hamburger Morgenpost