Forvirringen vokser om regeringens syn på omstridt migrant-aftale

0
2449
FN-aftalen "Global Compact for safe, orderly and regular migration" skal begrænse den ulovlige migration. Men kritikerne mener, at de europæiske lande i stedet vil forpligte sig til at skulle tage flere lovlige migranter.

Regeringen bakker op om en ny, omdiskuteret FN-aftale om migration, som skal underskrives til december. Men de konservatives Naser Khader er stærkt kritisk, og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) synes Khader “rejser en god debat”. Pape mener dog stadig, at Danmark skal skrive under på aftalen, som Dansk Folkeparti er imod

Forvirringen vokser om regeringens syn på den FN-aftale om migration, som Danmark indtil videre har besluttet sig for at underskrive til december.

Dansk Folkeparti har længe opfordret regeringen til ikke at underskrive, og torsdag meldte De Konservatives udenrigsordfører Naser Khader sig som stærk kritiker af aftalen. Naser Khader mener ligesom DF, at aftalen vil betyde, at Danmark bliver nødt til at modtage flere migranter.

Naser Khader kritiserer ligesom DF også, at den 34 sider lange “Global Compact for safe, orderly and regular migration” indeholder målsætninger om, at landene skal støtte multikulturelle aktiviteter. Han mener aftalen vil svække Danmarks stramme udlændingepolitik.

Søren Pape Poulsen: God debat Naser rejser…

Flere ministre, bl.a. udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har afvist kritikken, men Naser Khader får delvis opbakning fra sin egen partiformand, justitsminister Søren Pape Poulsen. I hvert fald siger Søren Pape til Politiken, at Naser Khader “tager en rigtig god diskussion op”, når han kritiserer aftalen.

Pape har dog ikke samme frygt som Naser Khader for, at der kommer flere migranter:

“På det nuværende grundlag er jeg måske ikke så bange, men derfor skal vi selvfølgelig tage seriøst, når der kommer synspunkter som det, Naser har, som siger: “Er vi på vej ud i noget her, vi ikke helt kan overskue?”. Det er også derfor, jeg siger, at jeg sådan set synes, det er fint nok, at regeringen har meldt sit synspunkt ud, men jeg synes også, det er meget sundt, at vi diskuterer de her ting, og det er det, Naser sætter i gang,” siger den konservative formand til Politiken.

På spørgsmålet om han mener, at Danmark skal underskrive aftalen, siger Søren Pape Poulsen:

“Ja, fordi nu er det en aftale, vi har lavet i regeringen, at det skal man. Så det gør vi, og så skal vi selvfølgelig holde øje med det”.

LA-ordfører: Vi kan bare sige rend og hop

I Berlingske siger Liberal Alliances udenrigsordfører Henrik Dahl, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig om aftalen, som ikke er juridisk bindende.

“Erklæringen tager udgangspunkt i, at landene er suveræne og suverænt bestemmer, hvem der skal opholde sig på deres territorium. Det, der har været vigtigt for Danmark, har været, at der står, at landene er forpligtede til at tage deres egne borgere tilbage,” siger han.

I aftalen lægges der op til at fremme mulighederne for lovlig migration. Det vil uvægerligt lægge et pres på de europæiske lande, mener kritikerne. Men sådan ser Henrik Dahl ikke på det. I følge ham er det et dokument, som landene “kan slå hinanden oven i hovedet med”, men som reelt ikke har nogen effekt:

“De andre lande får en mulighed for at slå os oven i hovedet, men så kan vi bare sige rend og hop,” siger han.

DF: Aftalen forpligter

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen ser noget anderledes på sagen:

”Erklæringen forpligtiger Danmark politisk og det er ikke uden betydning. Andre lande, FN-instanser, Menneskerettighedsorganisationer og lignende vil kunne bruge erklæringen til at presse Danmark. Aftalen handler om politik, og alle der er i politik ved, at ord betyder noget,” sagde Martin Henriksen torsdag til ditOverblik.dk

FN-aftalen skal underskrives på et møde i Marokko den 10.-11. december. Ungarn og Østrig har meddelt, at de ikke vil skrive under, og flere andre lande er ved at bakke ud. Østrig mener, at aftalen vil lægge begrænsninger på landets suverænitet.

Læs også: Konservative enige med DF: FN-aftale vil øge migrant-strømmen