Søren Espersen om racismekritik af Danmark: ”Det er langt ude”

0
3801
Søren Espersen er udenrigsordfører for Dansk Folkeparti. Foto Steen Brogaard

Dansk Folkepartis udenrigsordfører ryster på hovedet af Europarådets racismerapport, der kritiserer Danmarks behandling af illegale migranter. ”Det er et beskæftigelsesprojekt, og det kan ikke bruges til noget som helst,” siger han

”Det er helt tosset”.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen har ikke den fjerneste respekt for den rapport, som Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) netop har udgivet om Danmark.

Kommissionen, som er en del af Europarådet, kritiserer blandt andet Danmarks behandling af illegale migranter. Kommissionen mener, at ”irregulært tilstedeværende migranter” skal have adgang til samme ”basale tjenester”, som udlændinge, der opholder sig lovligt i Danmark, dvs. uddannelse, beskæftigelse og sundhedspleje.

Illegale migranter skal også have adgang til psykiatrisk støtte, og de skal beskyttes mod det, som ECRI opfatter som myndighedernes diskrimination. Derfor anbefaler rapporten, at der oprettes såkaldte ”firewalls”, så myndighederne ikke kan tjekke en migrants immigrationsstatus på de sociale medier.

“Den slags “firewalls” bør afkoble aktiviteterne fra de statslige myndigheder, der yder sociale tjenester, fra immigrationskontrol og håndhævelsesforpligtelser for at sikre, at irregulært tilstedeværende migranter ikke afskrækkes fra at søge adgang til deres rettigheder på grund af frygt for udvisning,” hedder det i rapporten.

”Til at grine af”

Men den kritik er langt ude, mener Søren Espersen:

”Det er jo til at grine af. Selvfølgelig skal folk behandles ordentligt, men her har vi altså at gøre med folk, som slet ikke har lov at være her i landet, som lever i skjul, og når de bliver fundet, så er vi så tossegode, at vi lader dem blive. Selv folk, der er dømt for kriminalitet og blevet udvist, får lov at gå frit omkring, selv om jeg tror, at de fleste danskere synes, de burde være fængslet”.

“Her har vi altså at gøre med folk, som slet ikke har lov at være her i landet”

Så du har ikke dårlig samvittighed over måden vi behandler illegale migranter på?

”Nej, bestemt ikke. Jeg synes tværtimod de burde sættes i forvaring, indtil de rejser ud af landet. Men det sker jo ikke. Det er derfor vi har de farcer med afviste asylansøgere, der render rundt og skaber problemer. Jeg mener snarere, at problemet er, at vi er for bløde”.

”Rapport er beskæftigelsesterapi”

ECRI-kommissionen kritiserer også den politiske indsats mod parallelsamfund, dvs. “ghettopakkerne”, der skal begrænse koncentrationen af ikke-vestlige beboere i bestemte boligområder. Blandt kritikpunkterne er brugen af ordet ”ikke-vestlig”, som opfattes som stigmatiserende. Racismekommissionen mener også, at diskrimination og hadefulde ytringer mod muslimer og ikke-vestlige personer er i vækst i Danmark.

Heller ikke den kritik kan Søren Espersen tage alvorligt.

”Den her rapport er sådan noget beskæftigelsesterapi for folk, der arbejder i det der system. De skal jo producere et eller andet. Det eneste det kan bruges til, er at vores politiske modstandere nu kan pege på det og sige at ’se, Europarådet kritiserer Danmark’”.

”Den her rapport er sådan noget beskæftigelsesterapi for folk, der arbejder i det der system”

Kritikken kommer fra Europarådet – så har den vel en eller anden legitimitet?

”Nej, slet ikke. Den er fuldstændig betydningsløs. Jeg vil vove at påstå, at den rapport er bestilt arbejde. Jeg tror, det er lobbyister fra organisationer i Danmark, der står bag den her kritik, som så er blevet afleveret til Europarådet, og nu ender i en rapport, der kritiserer Danmark,” siger Søren Espersen.

Rapporten fra Europarådet kan læses her