DF kræver en forklaring fra kulturministeren på, hvorfor regeringen vil fjerne støtten til Grundtvig Centeret. Jyllands-Postens opinionsredaktør Palle Weiss kalder besparelsen kynisk. Grundtvig Centeret frygter, det kan blive svært at starte op igen
Mens regeringen vil finde 255 millioner kroner på finansloven, så Danmarks Radio kan slippe for en planlagt besparelse, så har den ikke kunnet finde 10 millioner kroner til Grundtvig Centeret på Aarhus Universitet.
Dermed er der udsigt til, at centeret må lukke og 10 års arbejde med at digitalisere digterpræsten N.F.S. Grundtvigs værker går i stå.
Arbejdet var ellers planlagt til at forsætte frem til 2029, men for andet år i træk lægger regeringen op til, at Grundtvig Centeret skal have frataget sit tilskud. Sidste år lykkedes det dog via forhandlinger at finde 10 millioner kroner, så centeret kunne fortsætte i 2020. Men som Socialdemokratiets uddannelsesordfører Bjørn Brandenborg udtaler, så er “vi er i en situation, hvor der er færre ressourcer”. Og i den situation vil S-regeringen altså hellere bruge penge på mere DR end på Grundtvig.
Minister kaldes i samråd
Beslutningen vækker vrede. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har kaldt kulturminister Joy Mogensen i samråd. Han vil have ministeren til at forklare regeringens “gentagne vægring ved at afsætte midler til Grundtvig Centeret”. Messerschmidt har samtidig bedt Joy Mogensen redegøre for, hvilken betydning hun selv tillægger Grundtvigs værker:
“(…) bedes ministeren redegøre for Nikolaj Frederik Severin Grundtvigs værkers betydning set med ministerens øje, og hvilken indflydelse ministeren mener, at Grundtvig har haft for dansk demokrati, historie, kultur, kristendom og åndsliv,” skriver Messerschmidt bl.a. i samrådsspørgsmålet.
Jyllands-Postens opinionsredaktør Palle Weiss er også stærkt kritisk. I en kommentar i dagens avis, skriver han blandt andet:
“Regeringen skalter og valter gerne med kulturen og lader kynismen råde, når der skal forhandles. Grundtvig Centeret skal nu håbe, at der findes midler i den såkaldte reserve på finansloven på 1,5 mia. kr. I det billede fylder 10 mio. ikke meget, men her skal også findes 255 mio. kr. til regeringens venner i DR, de store klimainitiativer, uddannelse og forskning, for det er også blevet nedprioriteret, da der skulle findes penge til Arne,” skriver Palle Weiss.
Centerleder: Vi kan ikke gøre mere
På Grundtvig Centeret mener centerleder Katrine Frøkjær Baunvig ikke, at centeret kan gøre mere for at overbevise politikerne. Under sidste års truende besparelse havde hun sammen med næstformanden, den tidligere MFer Carl Holst (V), foretræde for Folketingets uddannelses-og forskningsudvalg, hvor de fortalte om centerets arbejde. Siden har næstformand og formand, den tidligere socialcemokratiske MFer Karen Klint, løbende holdt kontakt til politikerne.
“Vi kan ikke gøre andet end at appellere til, at politikerne ser det fornuftige i, at vi fortsætter projektet og gør arbejdet færdigt. Det ville være fornuftigt at give os arbejdsro, så vi ikke bliver slået hjem i ludo hvert efterår. Det er selvfølgelig noget, der skaber usikkerhed på en arbejdsplads,” siger Katrine Frøkjær Baunvig til Kristeligt Dagblad.
“Det ville være fornuftigt at give os arbejdsro, så vi ikke bliver slået hjem i ludo hvert efterår”
Katrine Frøkjær Baunvig, centerleder, Grundtvig Centeret, til Kristeligt Dagblad
Arbejdet med at digitalisere Grundtvigs værker har foreløbig kostet 110 millioner kroner. Den tidligere centerleder, professor Johnny Kondrup, sagde tirsdag, at det svarer til at stoppe byggeriet af Storebæltsbroen midtvejs, hvis bevillingen fjernes. Centerleder Katrine Frøkjær Baunvig er enig i, at det ikke giver meget mening at stoppe midtvejs, og hun advarer om, at det kan blive svært at starte arbejdet igen:
“Det har været et stort arbejde med at få oparbejdet ekspertise herinde, men det kan hurtigt blive afviklet. Man kan ikke bare sætte projektet på standby et enkelt år og fortsætte igen senere. Derfor håber vi selvfølgelig, at der bliver fundet en løsning, så vi kan føre projektet til ende og give det videre til dansk eftertid,” siger hun til Kristeligt Dagblad.