Småbørnsformand roser DF-forslag om pasning af egne børn

0
2587
Det Radikale Venstre mener, at en udvidet hjemmepasningsordning vil gå ud over ligestillingen. Danmarks småbørnsfamilieforening mener omvendt, at ordningen kan styrke ligestillingen, fordi det bliver en reel mulighed for både mænd og kvinder. Arkivfoto

Det Radikale Venstres næstformand raser over DF-forslag, som hun mener vil ”bombe kvinders retttigheder tilbage”.  Danmarks småbørnsfamilieforening mener omvendt, at et markant større tilskud til hjemmepasning vil gavne ligestillingen

Mens Det Radikale Venstre har travlt med at nedgøre Dansk Folkepartis forslag om at yde større tilskud til familier, der vil passe deres egne børn hjemme, så får forslaget ros fra Samfo, Danmarks småbørnsfamilieforening.

Til Kristeligt Dagblad kalder formanden for Samfo, Line Sofie Andersen, DF-udspillet for “enormt positivt”.

”Vi er nødt til at stole på, at forældre er kompetente til at tage vare på deres små børn. Vi har en ekstrem institutionalisering, hvor vi nærmest ikke ejer vores børn mere. DF’s forslag er en god løsning, fordi de vil give forældre et reelt og frit valg mellem hjemmepasning og institutioner,” siger hun.

Det er stikmodsat meldingen fra Det Radikale Venstres næstformand Sofie Carsten Nielsen. I Ekstra Bladet omdøber hun DF til ”Dansk Fortid” og skriver at “Kære DF. Danmark anno 1919 har ringet. De vil have deres kvindesyn tilbage.”

Sofie Carsten Nielsen skriver bl.a.:

”Dansk Fortid helmer ikke, før vores rettigheder og frihed er bombet 100 år tilbage, og hvor kvinderne atter står ved kødgryderne. Men endnu vigtigere skal det anspore til kamp. For fandme nej. Kvinders rettigheder og ligestilling på tværs af baggrunde er ikke til salg. Vores grundlæggende menneskesyn er ikke til salg. Det skal forsvares”.

LÆS: Sofie Carsten Nielsens indlæg i Ekstra Bladet: ‘Kære DF – år 1919 har ringet’

”Dansk Fortid helmer ikke, før vores rettigheder og frihed er bombet 100 år tilbage, og hvor kvinderne atter står ved kødgryderne”

Sofie Carsten Nielsen, Det Radikale Venstre, i Ekstra Bladet

Op til 19.000 kroner om måneden

Ifølge DF skal familier kunne få op til øverste dagpengesats på knap 19.000 kroner om måneden i op til fire år for at passe et barn hjemme. Det er markant mere end det nuværende tilskud til hjemmepasning på 2000-6000 kroner, som kun cirka halvdelen af landets kommuner tilbyder idag. Samtidig foreslår DF, at ordningen kun skal gælde familier, der har været boet i Danmark i 20 år, samt familier, der ikke er omfattet af ghettopakkens krav om, at børn i udsatte boligområder skal i vuggestue i minimum 25 timer om ugen fra de er 1 år. Dvs. at mange indvandrerfamilier vil være udelukket.

”Ordningen målrettes danske familier. Den skal ikke kan bruges til at isolere børn, der har brug for at lære dansk sprog og kultur at kende. Vi synes det er rimeligt nok, at børn af familier, der er dårligt integrerede, skal i daginstitution,” sagde Martin Henriksen fredag til ditOverblik. Martin Henriksen har stået i spidsen for den idepolitiske arbejdsgruppe i DF, der har lanceret forslaget.

Kan gavne ligestillingen

Socialdemokratiet og De Radikale mener at, at DF-forslaget vil slå hul i dansk økonomi, fordi færre vil stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Til det siger Line Sofie Andersen fra Samfo til Kristeligt Dagblad:

“Den debat skal vendes 180 grader. Kan man virkelig kun bidrage til samfundet ved at være en del af et arbejdsfællesskab? Hvorfor bidrager man ikke ved at skabe sunde, stærke og robuste børn?”.

Samfo-formand afviser også den radikale kritik af, at forslaget svækker ligestillingen og sender kvinder ”hjem til kødgryderne”:

”Jeg mener, at DF’s forslag er et stort fremskridt for ligestillingen. Tilskuddet på de knap 19.000 kroner er så højt, at både kvinder og mænd får en reel mulighed for at hjemmepasse,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

“Tilskuddet på de knap 19.000 kroner er så højt, at både kvinder og mænd får en reel mulighed for at hjemmepasse,”

Line Sofie Andersen, Samfo, til Kristeligt Dagblad

Marie Krarup: Hysterisk reaktion

Dansk Folkepartis børneordfører Marie Krarup kalder Sofie Carstens Nielsen reaktion for ”fuldstændig hysterisk”.

“Børn skal bare puttes i børnehave og daginstitutioner, eller hvad? Hvor er det dog modbydeligt, at hun ikke har følelse for de forældre, der synes, at det er vigtigt, at deres børn får en ordentlig opvækst,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Marie Krarup understreger, at ordningen skal være frivillig. Den skal alene være et tilbud til de mænd og kvinder, som ønsker at passe deres børn selv.