SD’s leder ved den græske grænse: Kom ikke til Sverige

0
2164
Jimmie Åkesson har lagt dette opslag på Instagram fra grænsen mellem Grækenland og Tyrkiet.

Mens græsk politi fortsat holder tusinder af migranter fra at krydse grænsen fra Tyrkiet, dukkede Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson op med sit eget budskab

”Sweden is full. Don’t come to us! We can’t give you more money or provide any housing. Sorry about this message.”

Sådan står der på løbesedler, som SD-lederen Jimmie Åkesson havde taget med til grænsen ved Edirne. Med klassisk svensk høflighed i hånden gik han rundt for at tale med dem, der venter ved grænsen.

”Jeg synes det er vigtigt at få et førstehåndsindtryk af, hvordan det ser ud. Vi har talt med mange og spurgt, hvor de er på vej hen. Der er vældigt mange, som vil til Nordeuropa og man nævner primært Sverige og Tyskland,” siger lederen af Sverigedemokraterne til svenske medier. Hans budskab er, at Sverige er fuldt.

”Vi har ikke kapacitet til at tage flere. Der er ingen boliger. Derfor forsøger vi at få dem til netop ikke at vælge Sverige.”

Svenske journalister har selv talt med en række af de ventende og bekræfter hans billede af, at mange netop vil til venlige Sverige. Dem, de har talt med, er typisk fra Iran eller Afghanistan. Flere siger som en ung kvinde fra Afghanistan, der opgiver sit navn som Mari: ”Sverige er mit drømmeland.”

”Sverige er mit drømmeland”

Afghansk kvinde til svensk journalist
Jimmie Åkesson på Instagram.

En gang til

Jimmie Åkesson tog også til Grækenland under den store migrantkrise i 2015. Den gang var han på øen Lesbos i et forgæves forsøg på at overbevise de tilstrømmende om ikke at fortsætte mod Sverige. Og den gang fik han kritik fra en række politikere hjemme i Sverige, ligesom han også nu møder kritik.

Alice Bah Kuhnke, der sidder i EU parlamentet for Miljöpartiet, siger:

”Fra dybet af mit hjerte føler jeg sorg og skam over at en svensk politiker er så desperat efter opmærksomhed, at han rejser tusinder af kilometer for at fornedre desperate mennesker, kvinder, børn, som er flygtet for at redde deres liv.”

De store partier i svensk politik holder derimod igen med kritikken. Den kommer især fra de to små partier Center og Miljöpartiet. Ganske som deres modstykke De Radikale og Enhedslisten mener de ikke, at Sverige har taget imod nok migranter.