Ny social- og sundhedsudvalgformand fra DF starter uddannelse som SOSU-assistent

0
1668
René Danielsson er netop startet som elev på SOSU-assistent-uddannelsen på Bornholm. Foto: privat

René Danielsson, der er ny formand for Social- og Sundhedsudvalget på Bornholm, har sagt sin stilling op i Forsvaret og er startet på SOSU-assistent-uddannelsen. ”Jeg vil komme glad fra arbejde og gøre en positiv forskel,” siger han

Bornholm har fået en formand for Social- og Sundhedsudvalget, der snart vil have førstehåndsviden om ældrepleje og vilkårene for SOSU-medarbejdere.

35-årige René Danielsson fra Dansk Folkeparti, der 1. januar satte sig i formandsstolen for Social- og Sundhedsudvalget i Bornholms Kommune, har nemlig truffet en markant beslutning i sit arbejdsliv: Han har sagt sin stilling op i Forsvaret, hvor han var uddannelses-befalingsmand, og er netop startet på SOSU-assistent-uddannelsen.

”Det er en beslutning, der har været længe undervejs. Jeg synes, man fra politisk side har svigtet Forsvaret. Det var ikke den hær, jeg i sin tid meldte mig til. Jeg har stået for koordinering af op mod 400 soldaters uddannelse om året, og til sidst sad jeg og lavede konsekvensberegninger af, hvor dårlige soldater vi ville få, hvis de kun får 50 procent af den ammunition, de skal bruge i uddannelsen,” siger René Danielsson om sin begrundelse for at forlade Forsvaret.

Han var træt af øvelser, hvor soldaterne måtte råbe ’bang, bang’ i skoven, fordi der ikke var råd til løs krudt. Og han var træt af at se Forsvaret blive brugt som ‘statens vikarbureau’, når der eksempelvis skal bruges podere, vaccinatører og folk til corona-hotlinen.

”Vi står overfor en trussel fra Øst, der måske er større, end den har været i mange år. Og så skal man leve med sådanne vilkår. Det gjorde, at jeg ikke længere følte glæde ved arbejdet. Men i stedet for at gå hjem og være sur hver dag, ville jeg finde noget at lave, der gør mig glad. Noget, hvor jeg føler jeg gør en positiv forskel,”  siger René Danielsson.

René Danielsson blev træt af forholdene i forsvaret. Nu vil han i stedet gøre en positiv forskel i ældreplejen.

Voksenelev

Det har han fundet som voksenelev på SOSU-assistent-uddannelsen. Voksenelev-uddannelsen er et nyt tilbud, der skal få flere over 25 år til at søge over i SOSU-fagene. Som voksenelev får man løn under uddannelsen, og den mulighed har historisk mange benyttet sig af denne gang på Bornholm. René Danielsson er netop startet på et hold med ca. 50 elever. Og han har en rigtig god fornemmelse.

”Indtil videre er det superspændende. Der er et aldersspænd på 17-61 år og folk har vidt forskellige kompetencer og erfaringer. Men det handler for alle om det samme – at man gerne vil gøre en positiv forskel,” siger René Danielsson.

”Jeg oplever mange af de samme ting, som jeg godt kunne lide ved Forsvaret – sammenholdet og det at arbejde i teams. Der er meget, der kan overføres én til én fra Forsvaret,” fortsætter han.

Får vigtig viden

Inden René Danielsson startede på SOSU-uddannelsen, fik han kommunens jurister til at vurdere, om det ville gøre ham inhabil som udvalgsformand.

”Men de svarede, at så længe jeg er ansat på gulvet, er der ikke noget problem,” siger René Danielsson.

Tværtimod ligner det er en stor fordel, at den nye udvalgsformand nu får sin daglige gang i ældreplejen og blandt SOSU-kolleger. Sådan ser han også selv på det:

”Jeg vil da helt klart få en bedre forståelse for, hvilke forhold SOSU-ansatte har, og hvad der skal gøres for at fastholde og rekruttere ansatte. Jeg vil også kunne gå ind i diskussioner om vores servicestandarder med en anden viden. Og hvis nogle sidder på et møde og siger, at et eller andet ikke kan lade sig gøre, så har jeg en førstehåndsviden, som kan udfordre dem,” siger René Danielsson.

René Danielsson på vej til skole i sidste uge. Han håber, at han kan være med til at skabe mere opmærksomhed om SOSU-uddannelserne.

SOSU-faget er også for mænd

Han håber, at han også kan gøre en forskel på anden vis:

”Jeg håber, at jeg kan være med til at tale området op, så endnu flere får lyst til at tage uddannelsen. Vi skal også have gjort op med synet på SOSU som et kvindefag. En fjerdedel af eleverne på vores hold er mænd, og vi skal have endnu flere mænd til at vælge en SOSU-uddannelse,” siger René Danielsson.

Han er færdiguddannet SOSU-assistent til april 2025. Hvor han vil arbejde til den tid, har han ikke besluttet.

”Jeg vil som udgangspunkt arbejde dér, hvor behovet er størst. Lige nu er vores plejecentre hårdt ramt af personalemangel, så jeg skulle måske starte der, men jeg vil også gerne i hjemmeplejen. Da jeg startede som udvalgsformand, var jeg ude i praktik i hjemmeplejen og var på besøg hos et ældre ægtepar. Dét er noget af det mest givende, jeg har været med til,” siger René Danielsson.