Pia Kjærsgaard i flæsket på svinedirektør: “Sætter du profit over dyrevelfærd?”

0
2651
Arkivfoto.

Pia Kjærsgaard skyder med skarpt mod direktøren for Danske Svineproducenter, Per Bardrum, for hans afvisning af et forslag, der skulle gøre dyrevelfærden bedre indenfor svinetransport. Svinedirektøren kritiseres blandt andet for at vægte penge højere end dyrevelfærd.

Transport af svin til slagterier sker under forhold, som går ud over dyrene. Det mener både Dyrenes Beskyttelse og Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard, og sidstnævnte kritiserer nu direktøren for Danske Svineproducenter Per Bardrum for at sætte profit over dyrevelfærd. Til mediet Effektivt Landbrug siger Pia Kjærsgaard, at hun savner vilje fra direktøren til at forbedre dyrevelfærden på svinetransporter.

”Er det fordi dyrevelfærden dybest set ikke er noget, der optager ham, men at hans fokus reelt set drejer sig om branchens overlevelse og fokus på at tjene penge? Men dyrevelfærden er hovedprioriteringen til, hvorfor Dansk Folkeparti så aktivt ønsker ordentlige dyretransporter,” skriver Pia Kjærsgaard til Effektivt Landbrug.

”Og så må jeg bare sige, at han skyder fuldkommen forbi, når han påstår, at højdekravet ikke var en del af den politiske aftale fra 2018. Det fremgår helt klart, at det var det. Men måske kan vi blive enige om, at der i aftale fornuftigt nok blev indført øget fokus på branchens brodne kar?”, fortsætter hun.

Kritikken bør også rettes mod ministeren

Kritikken kommer efter at Per Bardrum i et debatindlæg til Jyllands-Posten afviste idéen om nye højdekrav på svinetransporter. I dag lyder kravene, at der skal være en højde på 60 cm, når der transporteres 30-kg’s grise. Det nye forslag lyder på, at der fra april 2031 vil blive krævet en loftshøjde på 65 cm for grise på 30 kg og 68 cm for grise på 35 kg.

Pia Kjærsgaard fremhæver også en manglende kritik af Venstre fra Bardrums side, trods partiets ministerpost på området.

”Hvorfor mon både Dyrenes Beskyttelse, Landbrug & Fødevarer, NNF og et stort politisk flertal klart bakker op, om bedre forhold for svinetransporterne?,” spørger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

”Per Bardrum klynger sig noget desperat til argumentet om, at det i stedet vil give øget forurening og trængsel på vejene. Men skal vi så ikke lave en aftale: Lad os droppe disse absurde lange svinetransporter, hvor man kører svinene langt enten til slagterierne, eller udfører dem under kummerlige forhold af Danmark til andre lande. Det vil både give mindre forurening, flere arbejdspladser på slagterierne, og ikke mindst bedre dyrevelfærd.”

Danske Svineproducenters direktør Per Bardrum mener, at øget etagehøjde ikke vil gavne dyrevelfærden men bare føre til øget forurening og mere trængsel på vejene. Til Effektivt Landbrug siger han, at det ikke vil give ekstra timer til slagteriarbejderne, men at man i værste fald risikerer, at arbejdet flyttes til Tyskland, fordi Danmark ikke længere er konkurrencedygtigt.