Pia K. rystet over TV2-dokumentar: ”Der er noget galt med moralen”

0
4818
Pia Kjærsgaard besøgte i september Dalby Plejecenter på Sydsjælland. En ny dokumentar fra plejehjemmet Nørremarken i Køge har rystet hende. Foto: Steen Trolle

Dansk Folkepartis ældreordfører ”kan mærke indignationen”, når hun taler om TV2-dokumentaren, der afslører grove omsorgssvigt på plejehjem i Køge. DF har otte forslag, der kan styrke trygheden og trivslen på plejehjemmene

”Frygteligt”. Dansk Folkepartis ældreordfører Pia Kjærsgaard er chokeret over dokumentaren ”Opråb fra plejehjemmet”, som torsdag aften blev vist på TV2.

Med skjult kamera og en medarbejders videodagbøder viser udsendelsen, hvordan beboere på plejehjemmet Nørremarken i Køge udsættes for grove omsorgssvigt og noget, der i følge eksperter kan betegnes som overgreb.

Beskidte bleer, der ikke bliver skiftet, ansatte der taler i en hård tone, beboere med liggesår, der ikke bliver vendt, og en døende beboer, der ligger ensom og bange på sin stue, mens den ansatte, der har ansvaret, har travlt med at købe tøj på en online-auktion. Det er nogle de rystende forhold, som TV2-dokumentaren afdækker.

Pia Kjærsgaard har talt med Dagbladet Køge / Sjællandsk Medier. Hun fortæller, at hun er rystet over udsendelsen:

”Der er noget galt med moralen, opførslen. Hvordan kan man fortælle til medarbejdere, at den måde de taler på, er utilladeligt. Man skal være på beboernes side, når man arbejder på et plejehjem. Det er helt frygteligt, at man kan være på den måde. Jeg har selv været i branchen, det er ganske vist mange, mange år siden, med jeg kan nærmest mærke indignationen, når jeg taler om det,” siger Pia Kjærsgaard til Dagbladet.

“Man skal være på beboernes side, når man arbejder på et plejehjem”

Pia Kjærsgaard til Dagbladet Køge

DF: Sådan styrkes trygheden

Dansk Folkeparti har netop lanceret et plejehjems-udspil, ”Tryghed på plejehjemmet”, der indeholder otte forslag til at forbedre omsorgen på plejehjemmene.

DF foreslår blandt andet, at der indføres minimumsstandarder og -normeringer på alle plejehjem, at tilsyn og klagemuligheder forbedres samt at kommunernes whistleblowerordninger udvides, så borgere og pårørende kan henvende sig med deres bekymringer.

DF vil desuden have plejehjemsbestyrelser med repræsentanter for beboere og pårørende, faste plejehjemslæger samt flere ansatte. Det foreslås også at løfte trivslen ved at få køkkener på plejehjemmene, så duften af veltillavet igen mad kan brede sig.

Flere andre partier er også på banen med udspil, og politikere fra alle partier har det seneste døgn stået i kø for at love forbedringer på området. Pia Kjærsgaard frygter, at det bare bliver ved snakken.

”Jeg frygter, at alle politikere er på dupperne lige nu. Men vi skal sikre, at der ikke kommer flere sager om en halvt år. Der skal være en bestyrelse med pårørende og borgere. Det har man i skoler og daginstitutioner, så hvorfor ikke også på plejehjemmene. Så man hele tiden har nogen, der taler med ledelsen. Og så vil vi have mange flere uanmeldte kontrolbesøg,” siger Pia Kjærsgaard til Dagbladet.

Dansk Folkepartis plejehjemsudspil kan læses her: Tryghed på plejehjemmet