Peter Kofod: Lad os få undersøgt alle partiers brug af EU-midler

0
5644
DFs fgruppeformand Peter Kofod taler forud for afstemningen om ophævelsen af immuniteten for DFs formand Morten Messerschmidt. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Kofod foreslår, at uddelingen af EU-midler til politiske partier får et servicetjek. Det sagde han, da Folketinget tirsdag ophævede DF-formand Morten Messerschmidts parlamentariske immunitet, så han kan deltage i retssagen, hvor han står tiltalt for misbrug om EU-midler

Uddelingen af EU-midler til politiske partier bør gennemgå et servicetjek. Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Kofod.

Han lancerede forslaget tirsdag, da Folketinget var samlet for at ophæve den parlamentariske immunitet for Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt.

Immuniteten ophæves, så Morten Messerschmidt kan møde i retten i den såkaldte Meld & Feld-sag. Her står han tiltalt for mulig misbrug af EU-midler og dokumentfalsk. Sagen drejer sig om, hvorvidt der blev holdt et EU-støttet seminar i forbindelse med Dansk Folkepartis sommergruppemøde på Skagen i 2014. DF fik EU-tilskud til seminaret via det fælleseuropæiske parti Meld, som Messerschmidt var formand for.

Andre sager om EU-tilskud

Hele Folketinget stemte tirsdag for at ophæve immuniteten for Morten Messerschmidt, inklusiv Dansk Folkeparti. Men før Folketinget stemte, gik gruppeformand Peter Kofod på talerstolen. Her foreslog han, at der laves en granskning af måden, som EU-midlerne fordeles på. Det sker med henvisning til, at andre partier også har haft sager om brug af EU-midler.

”Blandt andet er der et parti, der i sit eget partiblad er så heldig at have dets EU-gruppe som fast sponsor. Der er også et parti, der for EU-penge lavede en video om flygtninge, der intet havde med EU at gøre. Der er også et parti, der under Folkemødet afholdt EU-møder, der viste sig at handle om licens og offentlige ydelser. Eller et andet parti med en båd i Allinge Havn til Folkemødet, der på billeder skiller sig ud fra de andre både ved at have parti-logo fra det europæiske parti i toppen,” sagde Peter Kofod.

“Blandt andet er der et parti, der i sit eget partiblad er så heldig at have dets EU-gruppe som fast sponsor”

Han satte ikke navn på partierne bag de konkrete sager, og han understregede, at det ikke var for at hænge dem ud:

“Jeg vil ikke stå her, og pege fingre af andre. I mit parti skal vi fokusere på os selv og tage ansvar for det, vi selv gør. Selvfølgelig. Men hvis vi skal kunne forsøge at finde en positiv konklusion eller lære af den her sag – uanset udfaldet, uanset, hvad Retten på Frederiksberg må komme frem til, så kunne det jo være, at vi fik større klarhed og bedre gennemsigtighed med, hvordan EU-midler generelt bruges i fremtiden,” sagde Peter Kofod i Folketinget.

Retssagen mod Morten Messerschmidt starter på torsdag ved Retten på Frederiksberg. Her ses han under tirsdagens behandling i Folketinget af sagen om hans immunitet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Retssag starter torsdag

Retssagen mod Morten Messerschmidt starter torsdag i denne uge ved Retten på Frederiksberg, og der ventes at falde dom i sagen den 21. december.

Det er anden gang sagen skal for retten. Første gang var ved Retten i Lyngby, hvor Morten Messerschmidt fik en betinget fængselsdom. Men dommen blev efterfølgende annulleret, da den ene dommer i byretten blev erklæret inhabil, fordi han blev afsløret i at have liket og skrevet flere kritiske kommentarer på Facebook om DF og Morten Messerschmidt.

Flere tidligere folketingsmedlemmer og højt placerede medarbejdere i Dansk Folkeparti skal vidne i retten igen. Det drejer sig om den tidligere gruppeformand Peter Skaarup, tidligere partiformand Kristian Thulesen Dahl og den tidligere administrationschef Jeanie Nørhave. Derudover har Messerschmidt bebudet, at han vil føre en række nye vidner og fremlægge nyt materiale.

Peter Kofod sagde i Folketinget, at han ser frem til, at retssagen vil kaste nyt lys over sagen:

”Selv skal jeg på lige fod med andre medlemmer af dette Folketing vidne i sagen. Jeg håber, det kan bringe afklaring og indsigt. Og jeg håber, at folk med dårlig hukommelse, denne gang husker noget af det, de mente, de havde glemt sidst. Ellers er det jo godt, at der, mig bekendt, er en hel del nyt materiale i sagen, der måske kan hjælp hukommelsen lidt, for os, der deltog på det pågældende møde,” sagde Peter Kofod.

“Jeg håber, at folk med dårlig hukommelse, denne gang husker noget af det, de mente, de havde glemt sidst”

Glæder sig til at få sagen afsluttet

At Dansk Folkeparti selv har presset på for at få ophævet Morten Messerschmidts immunitet, så sagen kan komme i gang, gav Peter Kofod denne forklaring på:

”Der er næppe mange, der glæder sig så meget til det, som os i DF. Det bliver godt at få sagen, kendt som Meld og Feld-sagen, afklaret og afsluttet. Derfor stemmer vi da også klart JA i dag til at ophæve Hr. Morten Messerschmidts immunitet. Igen i dag. Igen i dag, hvor immuniteten igen skal behandles af et nyt Folketing. I håb om, at en sag, der nu er kørende på sit vel snart ottende år, forhåbentlig kan finde sin afslutning. Og at vi kan komme videre,” sagde Peter Kofod.

Læs også:

Messerschmidts sag skal gå om: Dommer i byretten var inhabil

Klageret i hård kritik af dommer, der dømte Messerschmidt: ”Det var utilbørligt”