Partier kræver forbud mod forsamlinger med over 1000 deltagere

0
1874
Superligaen afvikles for tomme tribuner, efter at sundhedsmyndighederne fredag opfordrede arrangører af begivenheder med mere end 1000 deltagere til at aflyse eller udskyde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

CORONA-KRISEN: Dansk Folkeparti, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre kræver, at regeringen omgående forbyder alle større arrangementer for at begrænse coronasmitten og stille arrangørerne bedre økonomisk

Coronakrisen får nu et flertal af partier til at lægge pres på regeringen for at forbyde alle arrangementer med over 1000 deltagere. Hidtil har myndighederne kun anbefalet, at arrangementer aflyses eller udskydes. Men anbefalinger er ikke nok, lyder det nu fra Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Radikale Venstre.

”Vi kan ikke tillade os overfor arrangørerne at stille den i situation, hvor de – uden at have en medicinsk baggrund – skal træffe afgørelse om afholdelse af et arrangement,” siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til DR.dk.

DFs gruppeformand Peter Skaarup kommer med samme melding:

”DF ønsker et øjeblikkeligt forbud mod forsamlinger med over 1000 personer. Også for arrangørernes skyld, så de står bedre i forbindelse med erstatning. Vi må for enhver pris ndgå italienske tilstand, så statsministeren må handle nu,” skriver han på Twitter.

”DF ønsker et øjeblikkeligt forbud mod forsamlinger med over 1000 personer”

Peter Skaarup på Twitter

Vil stille arrangører bedre økonomisk

Et forbud vil stille bl.a. koncertarrangører langt bedre. Så længe myndighederne kun henstiller til at aflyse, vil de fleste arrangører ikke kunne få erstatning for deres tab. Så vil de ofte selv stå med regningen, og det er ikke rimeligt, siger den konservative formand Søren Pape Poulsen til DR:

”Det er ikke rimeligt, at de skal vælge mellem folkesundheden og at gå fallit. Jeg synes, tiden er kommet til, at vi som samfund tager et fælles ansvar og kommer med et påbud, så de her mennesker kan gå til et forsikringsselskab og få dækket de økonomiske omkostninger,” siger Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl fastslår, at det er bedre at gøre for meget end for lidt:

”Hvis vi om et par måneder skød over mål her, så er der nok nogle udsatte og ældre, der kan leve med det. Men hvis vi ikke får gjort noget, så vil vi blive dømt i eftertiden,” siger han til DR.

Brug for lovændring

Det er ikke lykkedes Danmarks Radio at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen (S) til kravet fra de fire partier. Konkret kræver partierne at epidemilovens paragraf 7 ændres via en hastelovgivning. Som loven er skruet sammen i dag, er det nemlig kun muligt at forbyde et arrangement ad gangen. Derfor er der brug for en ændring, så regeringen kan kræve alle arrangementer med mere end 1000 deltagere aflyst, hvis sundhedsmyndighederne anbefaler det.