Minister vil overveje støtte til kristen forening, som beskyldes for kvaksalveri

0
2144
Lederen af Oplev Jesus' Torben Søndergaard foretager en såkaldt dæmonuddrivelse på en autistisk dreng. Screenshot fra TV2-dokumentaren "Guds bedste børn"

Kulturminister Mette Bock (LA) vil overveje om kriterierne for tilskud til almennyttige foreninger skal justeres. Det siger hun i et svar til Peter Skaarup (DF) om foreningen “Oplev Jesus”, hvis metoder Skaarup betegner som åbenlyst kvaksalveri. Foreningen har modtaget 300.000 kroner i offentligt støtte i 2016-2018

Dæmonuddrivelse på børn ned til 15 år; opfordringer til psykisk syge om at droppe deres medicin; behandling af autistisme med bøn; påstande om at homoseksuelle kan helbredes.

Sådan lyder nogle af de metoder, som foreningen ”Oplev Jesus”, også kendt som “The Last Reformation”, anvender. Det blev for nylig skildret i TV2-dokumentaren ”Guds bedste børn”, som satte fokus på det radikale kristne frikirke-miljø i Danmark.

På baggrund af udsendelsen, har Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup stillet spørgsmål til Kulturministeren om de cirka 300.000 kroner, som foreningen samlet har fået i tilskud fra Kulturministeriets pulje til landsdækkende almennyttige formål i 2016, 2017 og 2018. Kulturminister Mette Bock har nu afleveret et svar, hvor hun siger, at hun tager afstand fra de beskrevne aktiviteter.

”Jeg vil ikke udelukke at se på, hvorvidt kriterierne for at kunne modtage midler fra puljen bør justeres. Men det er også vigtigt at have fokus på, at der udbetales midler til mange forskellige og gode formål til gavn for rigtig mange med de nuværende kriterier,” skriver ministeren.

Peter Skaarup kalder ”Oplev Jesus” aktiviteter for kvaksalveri, men ifølge ministeren har foreningen ret til tilskud, så længe den opfylder de formelle kriterier.

”Ifølge puljens bekendtgørelse må ansøgere ikke inden for de seneste tre år have været straffet for aktiviteter udført i forbindelse med ansøgers virksomhed. Hvis en ansøger/tilskudsmodtager er straffet for ulovlige forhold, kan de udelukkes fra puljen og tilskud kan kræves tilbagebetalt. Hvis Oplev Jesus straffes for kriminelle handlinger,får de ikke tilskud,” skriver Mette Bock.

I udsendelsen kritiseres Oplev Jesus af flere eksperter. Børns Vilkår tager eksempelvis stærk afstand fra de dæmonuddrivelser på autistiske børn, som Oplev Jesus’ leder Torben Søndergaard foretager. Se et TV2-indslag her.

Lederen af Oplev Jesus Torben Søndergaard har lagt et længere indslag ud på Youtube, hvor han beskylder TV2 for at have manipuleret med optagelserne. Se her.