Mette Thiesen om ny abortgrænse: “Det er hjerteskærende”

0
991
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen
Mette Thiesen er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Christian Thøgersen

Regeringen og venstrefløjen er enedes om at hæve abortgrænsen til 18 uger. “Man tager udelukkende hensyn til kvinden og ikke til det lille liv i mors mave,” siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Mette Thiesen

Et flertal bestående af SVM-regeringen og en samlet venstrefløj har aftalt at hæve grænsen for abort fra 12 til 18 uger, og samtidig sænke aldersgrænsen for abort til 15 år. En samlet borgerlig opposition var imod, og særligt Dansk Folkepartis Mette Theisen har været en af de fremmeste modstandere.

“Når vi når op til 18. graviditetsuge, er det et lille menneske med små fingre og tæer. Der kan høre, hvad der sker uden for mors mave. Og man kan som gravid mærke barnet i maven, siger Thiesen til TV 2 og fortsætter: “Med den her nye abortgrænse tager man udelukkende hensyn til kvinden og ikke til det lille liv i mors mave. Og det, synes jeg, er dybt forkasteligt.”

Allerede da det for knap en uge siden kom frem, at regeringen havde i sinde at hæve abortgrænsen, tordnede sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Mette Thiesen imod planerne og kaldte dem for “et udtryk for en voldsom kynisme”.

Nu er det så, efter ganske kort tid, blevet til virkelighed. Det betyder f.eks., at en 15-årig pige fremover kan få en abort uden forældrenes samtykke helt frem den 18. graviditetsuge. Et stadie, hvor barnets udvikling er så fremskreden, at det har øjne, ører, reflekser, vejer knap et kvart kilo og er omkring 18 centimeter langt.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) forholder sig blot til det sundhedsmæssige aspekt og vurderingen fra det politisk udpegede Etisk Råd.

“Sundhedsfagligt er der intet belæg for den nuværende ugegrænse, og der er heller ikke noget, som tyder på, at der vil komme betydeligt flere eller senere aborter ved at flytte ugegrænsen”, udtaler hun til TV 2.

Mette Thiesen har tidligere afvist, at der skulle være tale om en sundhedsfaglig debat, men en etisk.

En anden, der glæder sig over den nye aftale er Enhedslistens ligestillingsordfører, Rosa Lund, som også udelukkende forholder sig til et sundhedsfagligt argument. Enhedslisten har flere gange givet udtryk for, at de ønsker en grænse på helt op til 22 uger.

“Det er en historisk dag for kvinders medbestemmelse over egen krop. Vi synes, det er vigtigt at flytte abortgrænsen til uge 18, fordi der ikke er nogen sundhedsfaglige argumenter for uge 12”, siger hun ligeledes til TV 2.

Danmark vil med den nye abortgrænse være et af de mest vidtgående lande i Europa på det her område, og vil sammen med Sverige have 2. højeste grænse efter Holland, der har en grænse på hele 24 uger.

I andre lande, som vi normalt sammenligner os med som Norge og Finland er grænsen 12 uger, som den også har været i Danmark siden 1973.