Mutti tager hånd om Brexit

0
1530
Anti-Brexit og Pro-Brexit foran det britiske parlament forleden. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Brexit er blevet Chefsache i Tyskland – så vigtigt, at chefen i form af den tyske kansler Angela Merkel selv tager over

I dag tog Merkel til Irland for at tale Brexit og inspicere den 500 km lange grænse mellem republikken Irland og så britiske Nordirland. Hun vil se for selv, hvad hovedproblemet er i opgøret mellem London og EU-toppen – nemlig risikoen for at Nordirland reelt bliver afskåret fra resten af Storbritannien. Og ganske vist er besøget der i høj grad til ære for kameraerne og de medrejsende journalister, men i de øvrige forhandlinger med den irske regering viser hun, at Brexit nu er noget, hun tager alvorligt.

For republikken Irland med sin store eksport af mad og meget andet til Storbritannien er umiddelbart det EU-land, der bliver hårdest ramt ved en hård Brexit. Men tysk erhvervsliv har også fået øjnene op for at dens store og velsmurte eksportindustri også står til en øretæve. Klarest har lederen af den vigtige tænketank DIW, professor Marcel Fratzscher, sagt det:

”Europa er godt på vej til at gøre stor skade på sig – og det for årtier – ved den måde man har håndteret de fejlslagne forhandlinger om Brexit.”

I hans øjne er EU ved simpelthen at underminere først sin egen økonomi og dernæst hele sin eksistensberettigelse ved sin kejtede og til dels arrogante håndtering af Brexit. Et så klart budskab fra DIW, der er tæt forbundet med tysk erhvervsliv, kan også høres i kanslerkontorer i Berlin. Og Angela Merkel, der siden beslutningen om at trække sig har været ret tilbageholdende, begynder pludselig at vise initiativ i sagen.

Afstand til Macron

Den franske præsident Emmanuel Macron synes at være villig til at smide briterne ud den 12. april og har senest sagt, at EU ikke skal holdes som gidsel af briterne og deres politiske kaos. Derimod siger Angela Merkel stadig klarere, at det er nødvendigt at søge et kompromis lige til det sidste. I dag fremhævede hun, at mens den praktiske del af aftalen ikke kan ændres, så kan formuleringerne ændres i den såkaldte politiske aftale, der definerer det fremtidige samarbejde.

Betydningen af besøget i Irland er ikke gået hen over hovedet på irske journalister, der insisterer på at kalde den tyske kansler for Doktor Merkel. Omvendt havde Dr Merkel også de store ord fremme, da hun skulle afsted til Dublin. Hendes pressefolk kaldte besøget for et udtryk for solidaritet med irerne og selv sagde hun:

”Dette handler om fred i Irland. Vi siger så ofte at Europa er et spørgsmål om krig og fred. Men her i Irland kan vi direkte se, at det er et spørgsmål om vold eller fravær af vold.”