Muslimske lande forbyder burka og niqab

0
8277

Som det seneste land i rækken har Algeriet nu forbudt ansigtstildækning for offentligt ansatte. Det sker bl.a. af sikkerhedshensyn. Flere muslimske lande har forbudt burka og niqab, som forbindes med ekstremistiske bevægelser

Endnu et muslimsk land har lavet begrænsninger for brugen af burka og niqab. Denne gang er Algeriet, som forbyder offentligt ansatte at have ansigtet tildækket, når de er på arbejde.

”Enhver beklædningsgenstand, der hindrer udførelsen af den offentlige service, især niqabben, er strengt forbudt på arbejdspladsen,” siger Algeriets premierminister Ahmed Ouyahia ifølge de internationale nyhedsbureauer.

I forvejen har Egypten, Marokko og Tyrkiet hele eller delvise forbud mod burka og niqab. I Marokko blev import, køb og salg af burka forbudt i 2017, i Tyrkiet er niqaben forbudt, og Egypten har ifølge internationale medier planer om et forbud mod ansigtstildækning på offentlige steder og bygninger.

I Marokko begrundes forbuddet med sikkerhedshensyn. Der har været flere terrorangreb i den muslimske verden med selvmordsbombere iført niqab. Sikkerhedshensyn er også en begrundelserne i Algeriet, hvor 99 procent af befolkningen ligesom i Marokko er muslimer.

Niqab skaber bekymring

I Egypten har modstandere af niqab og burka argumenteret med, at det ikke er en muslimsk klædedragt, og at ansigtstildækning ikke kan begrundes i koranen. Niqab og burka forbindes i stedet med wahabisme og salafisme, som er ekstreme fortolkninger af islam.

“Vi ønsker at udbrede moderat islam. At bære niqaben i offentligheden har skaber bekymringer i de egyptiske gader i lyset af de vanskelige omstændigheder landet går under,” som det egyptiske parlamentsmedlem Amna Nosseir i følge internationale medier har begrundet ønsket om et forbud mod ansigtstildækning.

Danmark indførte som bekendt et tildækningsforbud pr. 1. august 2018 og der er nu otte lande i Europa, der helt eller delvist har forbudt mod burka og niqab. I Europa kan ansigtstildækningen også henføres til  salafistiske og wahabistiske grupper.

Forvanskning af islam

Som den britisk-amerikanske læge og forfatter Qanta A. Ahmed, der selv er muslim, skrev i et indlæg i Politiken i forbindelse med indførelse af det

“Jeg støtter et forbud mod at bære niqab – et slør, der dækker hele ansigtet undtagen øjnene – uanset om det er i Frankrig eller i hvilket som helst andet land, for der er intet grundlag i islam for at bære niqab. Hvis man påstår det, er det et gennemført bedrag over for vores værtslande og en forvanskning af den muslimske tro.

Naturligt nok regulerer og forbyder muslimske lande selv brugen af niqab og burka – for eksempel betragtes den form for tildækning i Marokko og Tyrkiet som en invasion af salafistiske strømninger og en trussel mod den nationale sikkerhed og den sociale integritet”.