MORGEN: Dronning Margrethe: Tankeløst at feste | Udligning: Indvandrerkommuner får stadig flere penge

0
362
Dronning Margrethe taler fra Fredensborg Slot om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirus. Foto: DR/Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Dronning Margrethe: Tankeløst at feste

Dronning Margrethe opfordrede i TV-tale alle danskere til at følge myndighedernes råd i kampen mod corona

TV-TALE | “Coronavirussen er en farlig gæst”, sagde Dronning Margrethe, da hun tirsdag aften holdt en historisk tale til danskerne i anledning af coronakrisen.

Fra Fredensborg Slot gjorde dronningen det klart, at corona-smitten indgår i en “lang og skræmmende kæde”, som kan ramme os alle:

“I den kæde vil mennesker dø. Et barn kan miste sin bedstemor – en datter sin far, en hustru sin mand. Venner vil pludselig ikke være der mere. Det er den kæde, vi skal bryde, og som vi kan bryde,” sagde Dronning Margrethe.

Hun appelerede til alle om at overholde myndighedernes opfordringer:

“Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst,” sagde dronningen.

“Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst”

Talen fra majestæten roses af DFs formand Kristian Thulesen Dahl:

“Hvor bliver man stolt, når man hører vores Dronning. Danmark er i krise og vi har brug for, at alle lytter og håndterer tingene rigtigt. Det sætter vores Dronning de helt rigtige ord på. Nu er der ingen, der længere har en undskyldning for ikke at forstå alvoren! Tak,” skriver han på Twitter.

Dronningens tale kan læses eller genses på DR.dk her

Statsminister Mette Frederiksen (S) under tirsdagens pressemøde om COVID-19 i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Nu er det forbudt at mødes mere end 10 personer

Onsdag klokken 10 trådte de nyeste tiltag mod coronakrisen i kraft. Se listen over tiltag her

CORONA | Statsminister Mette Frederiksen præsenterede tirsdag aften endnu en række tiltag, der skal bremse udbredelsen af coronavirus. Her er de nye tiltag:

  • Arrangementer og begivenheder med flere end ti personer forbydes med virkning fra den 18. marts klokken 10. Forbuddet gælder foreløbigt til den 30. marts.
  • Storcentre, natklubber, diskoteker, barer og værtshuse lukkes med virkning fra den 18. marts klokken 10. Forbuddet gælder foreløbigt frem til den 30. marts.
  • Ligeledes forbydes gæster på restauranter og caféer, mens levering af mad og drikke ud af huset fortsat er lovligt. Dagligvarebutikker og apoteker holder fortsat åbent.
Arkivfoto

Udligning: Indvandrerkommuner får stadig flere penge

Ændring i kriterier betyder, at kommuner med mange indvandrere stadig bliver tilgodeset, selv om særligt indvandrertilskud halveres

UDLIGNING | Selv om det er lykkedes Venstre i udligningsforhandlingerne at få regeringen til at halvere den særlige pulje med tilskud til indvandrertunge kommuner, så er der i følge netmediet NB-Økonomi faktisk udsigt til, at kommuner med mange indvandrere og efterkommere får flere penge.

I følge NB-Økonomi, som flere gange har afdækket fejl i regeringens udspil, har regeringen nemlig justeret på et af de 17 socioøkonomiske kriterier, der indgår i landsudligningen. Det drejer sig om det 10. kriterie – det der handler om “antal indvandrere og efterkommere”.

Kriteriets vægtning er ændret fra 3% til 6%, hvilket udløser en stigning fra 3,7 milliarder kroner til 7,6 milliarder kroner til udlændinge og efterkommere. Heroverfor står, at den særlige udligningspulje til udlændinge og efterkommere efter krav fra Venstre er blevet halveret fra 5,2 til 2,6 milliarder. Samlet set er der altså tale om en mer-udskrivning til indvandrertunge kommuner på 1,3 mia. kroner.

Som NB-Økonomi skriver:

“Det betyder, at kommunerne med mange indvandrere og efterkommere får flere udligningskroner fra regeringens foreslåede reform”.

I følge NB-Økonomi tjener 19 kommuner på ændringen – særligt København og kommunerne på Vestegnen. For de øvrige 79 kommuner koster ændringen penge. Den samlede gevinst for Københavns Kommune skulle være 88 mio. kr.

Læs mere på NB-Økonomi her

Arkivfoto

DF bakker op om klima-udspil fra landbruget

Det er tæt på et pletskud, siger DFs klimaordfører Morten Messerschmidt om landbrug- og fødevaresektorens klimarapport

KLIMA | Midt under coronakrisen har landbrug- og fødevaresektoren afleveret sin klimapartnerskabs-rapport med bud på, hvordan udledningen af klimagasser kan sænkes med 70 pct. inden 2030. Forslagene lyder bl.a. på udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, finansieret af staten og private fonde, og yderligere skovrejsning, delvist finansieret af EU-støtte.

Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt tager godt imod rapporten. Til Børsen siger han, at den er “tæt på at være et pletskud”.

Samlet foreslås investeringer for mere end 25 mia. kroner. Heraf skal landbruget selv komme med 1 mia. kr. årligt, mens staten skal levere 1,5 mia. kr.

“Det synes jeg godt, at der kan være noget musik i,” siger Morten Messerschmidt.

Klimarådet har foreslået en ensartet CO2-afgift, men det indgår ikke i landbrugets rapport, selv om afgifter i følge økonomer er den billigste vej til mindre CO2.

Messerschmidt har dog tillid til, at CO-målet kan nås i landbruget uden afgifter:

“Netop det, at det sker i partnerskab med erhvervslivet, giver jo en vis fortrøstning om, at det ikke er en helt hovedløs forretning. Fordi erhvervslivet har jo fokus på, at det skal hænge økonomisk sammen,” siger han.

TWITTER & FACEBOOK

Pia Kjærsgaard opfordrer på Twitter til at indføre besøgsforbud i fængsler:

Peter Skaarup deler en historie fra Berlingske om at Netto søger medarbejdere midt i coronakrisen: