MORGEN: Baby af IS-kvinde på vej til Danmark | Thulesen Dahl: S bøjer sig igen for lempelse

0
2129
Sønnen af en afdød dansk-somalisk kvinde, der har været en del af IS, er på vej til Danmark, erfarer Ritzau. Drengen har opholdt sig i al-Hol-lejren i Syrien. Foto: DELIL SOULEIMAN/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

IS-krigeres baby på vej til Danmark

Barn af afdød dansk-somalisk IS-mor overgivet til danske myndigheder

FREMMEDKRIGERE | Et spædbarn med dansk tilknytning er blevet overdraget til danske myndigheder fra en lejr med IS-fanger i Syrien. Det skriver udenrigsministeren for det kurdiske selvstyre i det nordlige Syrien, Abdulkarim Omar, på Twitter. Den 11 måneder gamle dreng har mistet begge sine forældre. Ifølge DR.dk er moren en dansk-somalisk kvinde, som blev dræbt i et bombeangreb i marts 2019 i Islamisk Stats daværende sidste bastion, Baghouz. Hun rejste som 19-årig fra Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stats selvudråbte kalifat. Barnets far skulle også være omkommet.

Fra 1. april 2020 skal det være slut med børnefamilier på Sjælsmark. Endnu er det uvist, hvor de skal flytte hen, men det nye sted bliver uden hegn og med flere aktiviteter for de yngste. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Støttepartier presser regeringen til at flytte børnefamilier fra Sjælsmark

Politisk aftale indgået om at flytte børnefamilier væk fra udrejsecenter Sjælsmark

UDLÆNDINGE | Regeringens støttepartier jubler på de sociale medier over, at de sammen med regeringen har indgået en aftale om at oprette et nyt udrejsecenter for børnefamilierne på Sjælsmark. Og det er da også støttepartiernes pres, der har fået regeringen med på aftalen. Politiken skriver, at Regeringen blev “tvunget til kursskifte, efter finansloven blev taget som gidsel”. De radikales leder Morten Østergaard gjorde det således klart for regeringen i september, at radikale ikke ville underskrive en finanslovsaftale, hvis ikke der var lagt en plan for børnefamilierne på Sjælsmark. Dét tvang regeringen til at ændre strategi. Oprindeligt havde det nemlig været regeringens plan, at Sjælsmark-børnene skulle have indgået i en større pakke om hjemsendelser, der først skulle præsenteres senere. Men det ville støttepartierne ikke vente på.

Den radikale leder Morten Østergaard jubler på Twitter over aftalen om børnefamilierne på Sjælsmark.
Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Thulesen Dahl: S bøjer sig igen i udlændingepolitikken

Aftalen om Sjælsmark er endnu en lempelse af udlændingepolitikken, mener DF-formand

UDLÆNDINGE | Fra 1. april 2020 skal børnefamilierne på udrejsecenter Sjælsmark flyttes til et nyt udrejsecenter, hvor de skal have bedre vilkår end på Sjælsmark. Det er regeringen og dens støttepartier blevet enige om. Familierne, som er afviste asylansøgere, skal fremover selv kunne lave mad og spise den i egen bolig; der skal ikke være hegn om centeret og det skal ikke længere være Kriminalforsorgen men personer med erfaring med udsatte børn, der skal være omkring børnene.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kalder på Twitter aftalen for ”næste lempelse af udlændingepolitikken”: ”Afviste asylsøgere med børn belønnes for at trægnere deres hjemsendelse. Socialdemokratiet har givet sig igen. Trist. Den stramme udlændingepolitik er på retur,” skriver han.

“Socialdemokratiet har givet sig igen. Trist”

Kristian Thulesen Dahl på Twitter
Politifoto af Hemin Dilshad Saleh, som blev befriet under en væbnet aktion i Slagelse, tirsdag den 19. november 2019. Politiet leder i samarbejde med de øvrige sjællandske kredse intensivt efter gerningsmændene og den mand, der blev befriet fra stedet. Foto: Politi.dk/Scanpix 2019

Peter Skaarup: Fangeflugter skal forhindres her og nu

Retsordfører kræver opstramning, som kan forhindre fangeflugter

BANDEKRIG | Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil have en aftale på plads, der fremadrettet forhindrer fangeflugter, som den der skete tirsdag fra psykiatrisk afdeling i Slagelse. Her flygtede den 24-årige NNV-bandeleder Hemin Dilshad Saleh med hjælp fra en ven, der havde medbragt to pistoler i en kageæske.

“Han burde ikke være sammen med andre patienter, der slet ikke har den grad af farlighed, som han har. Vi skal sikre, at der er steder, der matcher, hvor farlige sådanne personer er. De skal ikke være, hvor han var forleden. De skal være spærret inde og have hjælp et mere sikkert sted,” siger Peter Skaarup til Frederiksborg Amts Avis.

Ekstra Bladet har besøgt ‘Kristian’, der er vokset op i en almindelig dansk familie i Aarhus og i 2013 rejste mod Syrien for at blive en del af Islamisk Stats kalifat. Fra dagens udgave af Ekstra Bladet.

Pia: Dansk IS-kriger kan rådne op

Ekstra Bladet har mødt ‘Kristian’ der har været en del af IS-kalifatet men nu vil hjælpes hjem til Danmark

FREMMEDKRIGERE | Ekstra Bladet bringer et interview fra et syrisk fængsel med den 28-årige dansker ‘Kristian’, som sluttede sig til IS-kalifatet i 2013. Nu sidder han såret i Syrien og vil have den danske stat til at bringe ham hjem. Han hævder, at han ikke har kæmpet for IS, men Dansk Folkepartis udlændingeordfører tror ham ikke og siger til Ekstra Bladet, at ‘Kristian’ aldrig skal kunne vende hjem:

“Han lyver jo lige så stærkt, som en hest kan rende. Altså, han ved ikke rigtig, om han har set nogen henrettelser. Det tror jeg, man ville vide. Og man ville svare klart nej. (…) Jeg har ikke sympati for ham. Han skal ikke hjem. Han ligger, som han har redt. Nu bliver han ynkelig og vil gerne hjem og passes på i Danmark. Det kan jeg sådan set godt forstå. Men jeg mener, at løbet er kørt,” siger Pia Kjærsgaard.

Han skal ikke hjem. Han ligger, som han har redt”

Pia Kjærsgard om IS-krigeren ‘Kristian’ i Ekstra Bladet
Jens Henrik Thulsen Dahl, erhvervsuddannelses- forsknings- kommunal- og uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF: Forbud mod “han” og “hun” truer den frie forskning

DF indkalder til forespørgselsdebat om universiteternes ‘nysprog’

SPROG | Dansk Folkeparti har torsdag indkaldt forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til en debat om brugen af det danske sprog. Debatten sker på baggrund af en række sager, hvor bl.a. Københavns Universitet og IT-giganten Microsoft har ændret sproglig praksis for at undgå ord, der kan virke ekskluderende.

“På et tidspunkt holdt en forsker på Københavns Universitet et oplæg, hvor han i sin forskning opdelte mænd og kvinder. Det var der nogle i forsamlingen, der følte sig krænket over. For de opfattede ikke sig selv som mand eller kvinde. Og der hopper min kæde af. Vi kommer ud på en glidebane, når en leder på et universitet siger, at man ikke må bruge han og hun. Så mindsker man ytringsfriheden, og ude på universiteterne kan det mindske den frie forskning,” siger Dansk Folkepartis forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl til avisen Danmark.

Arne har ventet i over 300 dage

DF-formand kritiserer Socialdemokratiet for at nøle med pensionsudspil

PENSION | “Arne har ventet i over 300 dage”. Sådan skriver Kristian Thulesen Dahl i et indlæg i flere aviser. Her kritiserer han Socialdemokratiet for at nøle med det udspil, der skal sikre nedslidte danskere ret til tidligere folkepension. Et emne Mette Frederiksen slog sig op på i valgkampen, men som stadig ikke har taget konkret form, efter at Socialdemokratiet overtog regeringsmagten i juni. Indlægget kan læses her.

UDLAND

Røgen fra skovbrandene har lagt sig over Opera Huset og Harbour Bridge i Sydney. Foto: PETER PARKS / AFP

Røg fra skovbrande ligger over Sydney

Australiens største by ligger indhyllet i giftig røg

AUSTRALIEN | Den australske storby Sydney ligger indhyllet i røg på grund af skovbrande, som fortsætter med at brede sig i den delstaten New South Wales. Det lokale sundhedsministerium har udsendt en advarsel og råder borgere til at holde sig indendøre. Ifølge myndighederne indeholder røgen i Sydney 10 gange flere sundhedsskadelige partikler end den sundhedsskadelige grænse.

POLITISK KALENDER

09:30: Forbudssag om LTF fortsætter

Efter et par måneders pause som følge af sagen om muligt mangelfulde teledata er sagen om et forbud mod banden Loyal To Familia (LTF) blevet genoptaget ved Københavns Byret. Sagen skal afklare, om banden kan opløses ved dom.

EU-Parlamentet mødes med kommende næstformænd

Lederne af de politiske grupper i Europa-Parlamentet mødes med Margrethe Vestager, Valdis Dombrovskis og Frans Timmermans – de er alle tre udset til at være såkaldt ledende næstformand i den kommende kommission – om processen frem mod næste EU-Kommission.

10.15: Åbent samråd om efterforskning af økonomisk kriminalitet

Folketingets Retsudvalg har kaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om efterforskning af økonomisk kriminalitet.

10.00: Forespørgsel til uddannelses- og forskningsministeren om nysprog

DF står bag forespørgslen i Folketinget, hvis tekst lyder: ”Vil regeringen, med udgangspunkt i at Københavns Universitets Institut for Kunst- og Kulturvidenskab og Microsoft på forskellig vis har gjort ansatser til at afgrænse sproget, redegøre for, hvordan den vil undgå, at disse tiltag til »nysprog« udvikler sig til en glidebane, samt hvordan regeringen fremadrettet vil sikre sproglig pluralisme og forsknings- og ytringsfrihed?”.

TWITTER & FACEBOOK

DFs gruppeformand Peter Skaarup om onsdagens hasteforespørgsel om fremmedkrigere, som DF havde taget initiativ til. Læs om debatten her: DF til regeringen: I gør for lidt for at undgå fremmedkrigerne

Tidl. folketingsmedlem Jeppe Klenitz-Jakobsen skriver på Twitter om den politiske aftale om Sjælsmark-børnefamilierne: