God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:
Alle partier enige om hjælp til erhvervslivet
Historisk hjælpepakke forhandlet på plads i nat. Præsenteres på pressemøde kl. 11 i Finansministeriet
CORONA-HJÆLP | Alle Folketingets partier er med, når der torsdag kl. 11 præsenteres en hjælpepakke til erhvervslivet på et pressemøde i Finansministeriet. Siden onsdag aften er der blevet forhandlet om det udspil til en hjælpepakke på 40 milliarder kroner, som regeringen præsenterede onsdag, og nu er der fundet en aftale, som alle partier bakker op om. Dansk Folkeparti har i forhandlingerne foreslået flere udvidelser til regeringens forslag.
Læs mere her: Kristian Thulesen Dahl: Hjælpepakke til erhvervslivet skal udvides
Thulesen Dahl: Forhandlinger om klima og tidlig pension må vente
DFs formand afviser, at der kan forhandles om at pålægge erhvervslivet nye byrder, før omfanget af coronakrisen kendes
CORONA | Alle større forhandlinger om klima og ret til tidligere pension må sættes på pause, indtil man kender de økonomiske konsekvenser af coronasmitten i Danmark. Det er budskabet fra Dansk Folkeaprtis formand Kristian Thulesen Dahl i Børsen.
“Indtil vi har fast grund under fødderne, og ved, hvor meget det her kommer til at betyde for vores virksomheder, så kan det ikke nytte noget at forhandle om ting, der lægger nye byrder over på vores erhvervsliv. Der er usikkerhed nok i forvejen,” siger DF’s formand til Børsen.
Regeringen vil finansiere en del af sit store valgløfte om ret til tidligere pension med en ny bankskat på 1,5 mia. kroner, men det afviser Kristian Thulesen Dahl at forhandle om nu:
“Det giver jo ikke nogen mening at lave en ny bankskat til at finansiere en pensionsreform, samtidig med at du forsøger at lempe bankernes vilkår, så de kan låne flere penge ud,” siger Kristian Thulesen Dahl.
DF-formanden mener dog stadig, at regeringen skal fremlægge sit forslag om tidligere pension om en måned, sådan som den har lovet.
“De kan sagtens vise os modellen, men man kan ikke begynde at forhandle om en milliardudgift og finansieringen af det, før du ved, hvordan tingene lander,” siger Kristian Thulesen Dahl til Børsen.
Økonomisk hjælpepakke skal også omfatte danskere, der får en fyreseddel
DF og regeringens støttepartier vil have hjælp til arbejdsløse med i hjælpepakke
HJÆLPEPAKKE | På Christiansborg arbejder man lige nu på højtryk for at få lavet en milliarddyr hjælpepakke, der skal bringe et presset erhvervsliv nogenlunde helskindet gennem coronakrisen. Flere partier er dog enige om, at der er behov for at udvide fokus, så hjælpen også tilgodeser de mennesker, der på grund af krisen mister deres job. Det kan bl.a. ske ved at suspendere dagpengereglerne en periode, lyder det fra flere sider.
”Det havde vi nok ikke tænkt for kort tid siden, men man kan ikke på nogen mulig måde bede folk om at søge job i denne situation. Det er derfor, vi foreslår en udvidelse af dagpengeperioden«, siger De Radikales Sofie Carsten Nielsen til Politiken. Både SF, Enhedslisten og DF bakker op.
Hos Dansk Folkeparti foreslår man desuden, at der afsættes en pose penge til uforudsete udfordringer, der måtte opstå i de kommende uger og måneder.
”Vi foreslår, at man laver, hvad man kunne kalde en solidaritetsfond, hvor man har for eksempel 20 milliarder kroner, som man reserverer og er enige om er forsvarlige at bruge som yderligere kompensation,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Politiken.
SENEST: Der holdes pressemøde om politisk aftale om hjælpepakken kl. 11
Læs også: Kristian Thulesen Dahl: Hjælpepakke til erhvervslivet skal udvides
Skaarup: Vi skal sikre os, at pårørende underrettes
DFs retsordfører efterlyser klare retningslinjer, så pårørende underrettes, når en person findes død
INGEN BESKED | Hvem skal underrette de pårørende, når en person findes død? Det er i visse tilfælde uklart, og derfor er der behov for klare retningslinjer på området. Det siger flere politikere til JydskeVestkysten.
Avisen har den seneste tid afdækket flere sager, hvor familier ikke har fået besked om en pårørendes bortgang. De sager får nu politikerne på Christiansborg til at efterlyse konkret lovgivning på området.
”Jeg synes, det er vigtigt, at vi får nogle klare retningslinjer for det her. Det er vigtigt, at politikredsene samlet får informeret godt og søgt pårørende. De bør have en metode, hvor man også bruger for eksempel sociale medier til at finde pårørende og orientere dem,” siger Peter Skaarup til JydskeVestkysten.
Politi afviser historie om maskerede sprittyve på hospital
Københavns Vestegns Politi har efterforsket sag om tyveri af håndsprit fra hospital. Der var ingen maskerede mænd, konkluderer politiet
HOSPITALER | Der var ingen maskerede mænd, der natten til fredag trængte ind på akutmodtagelsen på Herlev Hospital for at stjæle håndsprit og masker. Det konkluderer Københavns Vestegns Politi, som har efterforsket sagen og gennemgået overvågningsvideoer fra sygehuset.
Historien om de maskerede mænd, der stormede ind på akutmodtagelsen, har været bragt her på ditOverblik med Ekstra Bladet som kilde. Ekstra Bladet havde oplysningerne fra politiet, men nu afviser politiet at episoden har fundet sted som beskrevet.
“Vi har de seneste dage undersøgt denne sag meget nøje og været i tæt dialog med direktionen på Herlev Hospital. På baggrund af vores efterforskning, herunder gennemgang af video, kan vi nu fastslå, at hændelsen ikke er sket, som den har været beskrevet i pressen,” siger politiinspektør Flemming Madsen i en pressemeddelelse.
Han understreger dog, at der har været flere sager om tyverier af håndsprit og andre værnemidler på Herlev Hospital.
Pressemeddelelsen fra Københavns Vestegns Politi kan læses her.
Ny bibel renser ud i ‘kønnede udtryk’: “Kære brødre” ændres til “Kære venner”
Bekymrende og langt ude, mener sognepræst og tidligere folketingsmedlem Christian Langballe om sproglige ændringer i 2020-udgaven af Bibelen
BIBEL | Apostelen Paulus indleder flere steder i Bibelen sine breve med “Kære brødre”. Men det gør han ikke den nye udgave af Bibelen, der udkommer fredag, skriver Kristelig Dagblad. Her er “Kære brødre” ændret til “Kære venner”, og i Salmernes Bog og Ordsprogenes Bog i Det Gamle Testamente er “mand” blevet erstattet af “menneske”, når oversætterne vurderer, at der både tænkes på mænd og kvinder.
Tidligere DF-folketingsmedlem Christian Langballe, der er sognepræst i Tjele Sogn og Viborg Domkirke, ser ændringerne som et udtryk for “moderne, politisk korrekt forfængelighed”.
“Jeg synes, det er et vidnesbyrd om et kæmpe hovmod, når man tror, at man bare kan lave om i de hellige skrifter, fordi man er bange for at støde nogen. Man kan jo ikke bare lave tingene om, for hvad bliver så det næste?,” siger han til Kristeligt Dagblad.
“det er et vidnesbyrd om et kæmpe hovmod, når man tror, at man bare kan lave om i de hellige skrifter”
Christian Langballe, sognepræst, til Kristeligt Dagblad
Generalsekretær i Bibelselskabet, Birgitte Stoklund Larsen, forklarer ændringerne med, at teksten er gjort mere præcis:
“Hvis man i dag forstår ordet ‘mand’ som ‘mand i modsætning til kvinde’, hvor der i virkeligheden menes ‘ alle’ eller ‘ mennesker, så må man naturligvis tage højde for det i en nudansk oversættelse,” siger hun til Kristeligt Dagblad og afviser, at der er tale om et forsøg på at gøre Bibelen mere kønsneutral.
Læs mere i Kristeligt Dagblad her.
TWITTER & FACEBOOK
Peter Skaarup fortæller på Twitter, at DF vil have afsat en særlig pulje, der kan støtte kulturlivet. Læs mere på ditOverblik: Corona-hjælp: DF vil have solidaritetsfond for kulturlivet
Morten Messerschmidt opfordrer i en video på Twitter og Facebook alle danske radiostationer til at spille danskproduceret musik for at støtte den danske musikbranche, der er hårdt ramt af coronakrisen. Se videoen på facebook her
Søren Espersen viderebringer på Twitter nyheder om, at Taiwan har formået at bekæmpe coronasmittens udbredelse. Læs også denne artikel på ditOverblik: Grænsekontrol redder Taiwan fra coronavirus