Prognosen var at Taiwan med sit nære forhold til Kina ville blive næsten lige så hårdt ramt af coronavirus. I stedet har landet halvt så mange smittede som Danmark
Den 31. december, da de første forvirrende rapporter kom om usædvanligt mange tilfælde af lungebetændelse i Wuhan, trådte Taiwans nødplan i kraft. Inspektører gik om bord på fly, der kom direkte fra det berørte område. Alle passagerer blev undersøgt for feber og andre symptomer på lungebetændelse og suspekte tilfælde isoleret med det samme.
Til at begynde med kunne man ikke teste for selve den virus, der forårsager sygdommen. Så taiwanere tjekkede for i alt 26 forskellige virus, og begyndte hurtigt at få et billede af sygdommen. Grænsekontrollen blev skærpet og der blev ikke taget chancer med rejsende fra selve Kina eller andre sygdomsramte områder.
Tallene er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift JAMA (Journal of American Medical Association). Tre amerikanske læger og en kollega fra Taiwan skriver her om den særlige succes for Taiwan. Trods sin nærhed til Kina og en befolkning, der er fire gange så stor som den danske, har man foreløbig kun 42 smittede.
En million taiwanere arbejder på fastlandet, og hvert år kommer der tre millioner turister fra selve Kina til øen. Derfor var prognosen, at Taiwan ville blive næsten lige så hårdt ramt som folkerepublikken. Det skete under epidemien med SARS, hvor kontakten til fastlandet var langt mindre og alligevel blev mange syge på Taiwan.
Militært svar
Artiklen i JAMA fremhæver, at flere faktorer har hjulpet østaten. Dels er sundhedsvæsenet blandt verdens bedste og samtidig var man vel forberedt efter forskrækkelsen med SARS. Dels er det en særlig myndighed med nærmest militær disciplin, kommandocentraler og vide beføjelser, der står for indsatsen.
Også de almindelige borgeres disciplin bidrager til succesen. Næsten alle bærer mundbind for ikke at smitte andre og til gengæld er der nok af dem, da de kun kan købes på apoteker. Samtidig satte landet allerede fra nytår produktionen af sprit, mundbind og beskyttelsesdragter i vejret.
Til gengæld får man ingen hjælp fra verdenssundhedsorganisationen WHO. Her ligger man under for Beijings holdning til Taiwan som en egentlig kinesiske provins, og alle informationer om sygdommen går derfor fra WHO til regeringen i Beijing. Her kan man så lade dem gå videre til Taiwan eller ej.
Det er også markant, at ingen læger og kun tre fra plejepersonalet er blevet syge af den kinesiske virus siden nytår. Der har lige været flere dage uden nye tilfælde af sygdommen og kun en ud af 42 smittede borgere er død.