USA’s mest magtfulde avis var i høj grad med til at sikre præsident Biden valgsejren med sine kampagner mod Donald Trump. Men nu kommer New York Times selv under voksende kritik for enøjet journalistik
New York Times er skrevet af folk, der mener at kende sandheden og som ikke er bange for at belære andre om den. I reglen lever kvaliteten af avisens research op til den standard, men på det seneste kommer der flere og flere historier om at de rigtige holdninger er vigtigere for avisen end de rigtige fakta. Særligt avisens store kampagne med titlen 1619 får folk til at tage afstand fra avisen.
I august 1619 kom et skib med 20 til 30 sorte slaver fra det, der i dag er Angola, til en lille havn i delstaten Virginia. Med de første slavers ankomst, startede det, som New York Times’ ledende redaktør, Jake Silverstein, kalder for de modsætninger, der definerer USA. Og dermed vælger avisen at se 1619 som grundlæggelsen af USA – og ikke oprøret mod de britiske koloniherrer fra 1776.
Ved projektets start ved jubilæet i 2019 skrev Jake Silverstein direkte:
”Hvad nu hvis vi fortæller jer, at selve grundlæggelsen, som vi underviser i ude på skolerne og som bliver fejret af alle den 4. juli, var forkert. Og at nationens reelle fødsel var i slutningen af august 1619.”
Projektets kritikere husker næsten altid at understrege, hvad der er god tone i USA, nemlig at det er vigtigt aldrig at glemme, hvad der overgik millioner af slaver fra Afrika i Guds eget land. Men stadig flere vender sig væk fra forsøget på at ændre det, som de fleste oplever som historien om USA. Og Silverstein selv har trukket det udsagn tilbage, men siger til kolleger, at det ikke betyder noget.
N-ordet
Projektets leder, Nikole Hannah-Jones, gik skridtet videre og sagde, at USA’s grundlæggende idealer om frihed og lighed var falske, da de blev skrevet. Men hun er selv kommet i modvind i denne uge – for en reporter har fundet hendes gamle tweets frem fra en strid, hvor en anden – hvid – reporter endte med at blive fyret for at have brugt det såkaldte N-ord i privat sammenhæng. Men hun havde selv brugt ordet med alle sine seks bogstaver – samtidig med at hun var med til at presse avisen til at fyre kollegaen.
Da en kollega fra internetavisen Free Beacon spurgte til de gamle beskeder på Twitter, gik den magtfulde journalist fra New York Times til modangreb. Blandt satte hun journalistens telefonnummer på Twitter, så folk, der deler hendes holdninger, kunne ringe ham op og svine ham til. Nummeret var på Twitter i næsten tre døgn – imens hun jokede med andre ligesindede om, at hun godt vidste hvad det ville gøre ved journalisten fra Free Beacon.
I dag er hun på fuldt tilbagetog. Hun har slettet alt hvad hun nogensinde har skrevet på Twitter. Og prøver at få kollegerne på avisen og andre steder til at tro på, at hun ikke ville skade nogen.
Blokeret med app
Modstanden kommer ikke bare fra republikansk side, men i stadig højere grad fra borgere og eksperter, der tilfældigvis opdager, at avisens journalister tager fejl og at de ikke vil rette deres fejl. Avisen fra New York har længe ligget i en fejde med tech virksomhederne og deres ledere ude vest på i Californien. En fejde, hvor avisen ikke kan bringe sig selv til at rette fejl, hvor dens journalister mod bedre vidende har fejlciteret kilder.
Da en ny app dukkede op i denne uge, der er direkte vendt mod avisen, formoder mange, at dens anonyme bagmænd sidder ude i Californiens Silicion Valley. App’en blockNYT er gratis og gør det muligt på en at blokere for 800 navngivne journalister fra avisen, så man slipper for at se deres tweets. På samme måde som Twitter selv lukker ned for tidligere præsident Donald Trump og andre.
Sammen med app’en er der dukket en hjemmeside op, der samler 21 af de skandaler, som New York Times har haft ansvaret for over tid. Lige fra tiden i tredverne, hvor Stalin var en helt i avisens spalter og hans folkemord på fem millioner i Ukraine blev omtalt som en bagatel. Og til nyere skandaler, hvor overivrige og politisk korrekte reportere fra avisen har drevet klapjagt på private, der mener noget andet end dem selv.
New York Post, Free Beacon Washington, New York Times, blockNYT