Moderaterne vil hente sosu’ere og sygeplejersker i Asien. Stærkt usympatisk, mener DF

0
4103
Moderaterne vil løse problemet med at skaffe flere sosu'er og sundhedsmedarbejdere ved at uddanne og importere arbejdskraft fra Asien. Arkivfoto

“Usympatisk”. Sådan betegner Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt et forslag fra Moderaterne om at uddanne og importere tusindvis af velfærdsuddannede personer fra Filippinerne og Indien. Forslaget blev fremsat i juli i Berlingske. Det skal løse det problem, at der kommer til at mangle op mod 25.000 velfærdsuddannede personer på arbejdsmarkedet i 2030

Af Nicklas Jensen Plum

Dansk Folkeparti vender sig stærkt imod et forslag fra Moderaterne, der blev fremsat i juli. Forslaget går ud på at åbne velfærdsuddannelser i Filippinerne og Indien med det formål, at importere arbejdskraft fra disse lande til Danmark.

Forslaget skal løse manglen på arbejdskraft blandt social- og sundhedsmedarbejdere og i sygeplejefagene, men står det til Dansk Folkeparti, så bør man ikke importere udenlandsk arbejdskraft, så længe tusindvis af seniorerne og mennesker med handicap har svært ved.

Danskere bliver igen sat bag i køen

”Vi har over 100.000, der gerne vil i beskæftigelse, og som kunne være i beskæftigelse. Det er fjollet, når vi har folk i Danmark, der gerne vil arbejde, og som kender det danske arbejdsmarked, er det grundlæggende usympatisk, at vi hiver folk hertil, som vi faktisk ikke har brug for,” siger Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt til Berlingske.

Morten Messerschmidt henviser til tal fra paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer, der i 2021 viste, at 46.000 personer med handicap i Danmark, som står udenfor arbejdsmarkedet, vil kunne tage et job indenfor to uger, og at der er yderligere 78.000 mennesker med handicap, der ønsker et job.

Derudover henviser han til fagforeningen Djøf, der i en analyse i 2022 viste, at vi kunne have 66.000 flere i beskæftigelse i Danmark, hvis vi var lige så gode til at holde seniorer på arbejdsmarkedet, som de er i Norge.

Bør lære af vores naboer

Dansk Folkeparti foreslår, at man kun må ansætte udenlandsk arbejdskraft, hvis det er umuligt at ansætte en dansk seniormedarbejder i stedet. Der skal afsættes en pulje til at fremme projekter, som skal eksperimentere med udvikling af fleksible jobtyper, målrettet seniorer og folkepensionister. DF foreslår desuden, at unødvendige barriere, der holder seniorer ude, skal fjernes. Det er f.eks. i dag kun muligt at have et fleksjob, indtil man når pensionsalderen.

”Hvorfor gør vi i Danmark ikke ligesom vore nordiske venner? Moderaternes forslag om at øge tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft er et ensidigt og usympatisk syn på arbejdsmarkedet,” siger Morten Messerschmidt.

“Moderaternes forslag om at øge tilstrømningen af udenlandsk arbejdskraft er ensidigt og usympatisk”

Vores naboer i norden har allerede løsninger til ældre der søger arbejde. I Sverige har man implementeret ”Senior Power”, der fokuserer på fleksible arbejdstider, jobrotation og mentorprogrammer. Norge har på samme måde lanceret ”Livsløpsmodellen”, der tilbyder karriererådgivning, omskoling og videreuddannelse. I Norge er der også oprettet et uafhængigt videnscenter for seniorerne, der skal bekæmpe fordomme og synliggøre ressourcer og kompetencer. Dansk Folkeparti vil oprette lignende i Danmark, efter anbefaling fra Ældre Sagen.