Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen vil tvinge danskerne til at spare op til deres ældrepleje. Men det er en håbløs idé, mener Dansk Folkeparti
Af Nicklas Jensen Plum
Danskerne skal tvinges til at spare op til deres egen ældrepleje. Sådan lød et forslag, som Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen lancerede i et stor interview i Jyllands-Posten i juli.
Men det er en virkelig dårlig idé, mener Dansk Folkeparti. Vi skal ikke gå på kompromis med den danske velfærdsmode, lyder det.
”Det bliver en tvangsopsparing. Den går ikke,” siger DFs ældreordfører, Pia Kjærsgaard, til Ritzau.
“Jeg synes, jeg kan mærke Lars Løkke Rasmussen i baghånden på det her. Men de må jo melde ud, om det er en regeringsbeslutning, der skal drøftes seriøst,” siger Pia Kjærsgaard. Hun henviser til, at Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, tidligere har sagt, at privilegerede danskere selv bør betale for deres ældrepleje.
DF: Minimumskrav i ældreplejen
Står det til Dansk Folkeparti, skal der i stedet gøres mere for at mindske kvalitetsforskellen i ældrepleje på tværs af Danmark. DF vil have indført minimumskrav i ældreplejen, der skal sikre et acceptabelt serviceniveau i alle landets kommuner.
“Enhver ældre skal sikres den hjælp, man individuelt ønsker i form af bad, rengøring mv. De ældre skal have en værdig alderdom på egne præmisser, ikke udmålt i minutter,” lyder det i et udspil fra DF.
Professor: Vil øge uligheden
Christian Rabjerg Madsens ide om tvangsopsparing til ældrepleje, som han fremsatte i et stort interview i Jyllands-Posten, går ud på, at alle skal betale en vis opsparing til ældreplejen, der skal dække velfærdsydelser, såsom rengøring i hjemmet. S-ordføreren understreger, at forsalget er fremsat for egen regning. Han begrunder blandt andet forslaget med, at ddet skal forhindre, at der opstår et A- og et B-hold blandt de ældre, hvor ikke alle har råd til ydelserne.
Bent Greve, professor og velfærdsforsker ved Roskilde Universitet, afviser dog den begrundelse.
”Med den model vil man bevæge sig i retning af, at folk får, hvad de har råd til at købe, ikke hvad de reelt har brug for. Efter min bedste overbevisning kan det ende med at øge uligheden i stedet,” siger Bent Greve.
Der er fortsat mange ubekendte ved det socialdemokratiske forslag. Christian Rabjerg Madsen har f.eks. ikke peget på, hvilke velfærdsydelser specifikt, der skal finansieres via opsparing.