Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil forsøge at samle de fornødne 60 stemmer i Folketinget, så der kan gennemføres en folkeafstemning om regeringens omstridte forbud mod koranafbrændinger
Danskerne skal have til stemmeurnerne og vise, hvad de mener om at forbyde koranafbrændinger. Det mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
De to partier vil benytte grundlovens paragraf 42 stk. 1, der gør det muligt at gennemtvinge en folkeafstemning, hvis en tredjedel af Folketingets medlemmer – 60 folketingsmedlemmer – kræver det. De to partier mener, at et koranafbrændings-forbud er så principielt, at befolkningen skal høres.
“Det handler ikke kun om Rasmus Paludan og koranafbrændinger, men om hele Vestens fundament. Altså dét, at man kan føre religionskritik. Grundlaget for den vestlige kultur bygger på, at man kan kritisere religion,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.
Regeringen vil finde et “juridisk værktøj”, så man kan forbyde koranafbrændinger ved ambassader. Det sker efter pres fra Den Islamiske Samarbejdsorgansiation (OIC), der tæller 57 muslimske lande. De kræver, at Danmark og Sverige griber ind over for koranafbrændinger.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har i en pressemeddelelse forklaret, at “Regeringen vil se på mulighederne for i særlige situationer at gribe ind over for forhånelser af fx andre lande, kulturer og religioner, som kan have væsentlige negative konsekvenser for Danmark, herunder ikke mindst sikkerhedsmæssige”.
Morten Messerschmidt afviser dog regeringens argument om, at Danmark af sikkerhedsmæssige årsager skal lave en indskrænkning af ytringsfriheden:
“Nej. Vi befinder os i en situation, der minder meget om 1938, hvor Chamberlain også troede, at han kunne forhindre en krig ved at give Hitler nogle indrømmelser. Det kunne han som bekendt ikke, for man kan aldrig stille fascistiske regeringer tilfredse,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.