Dansk Folkeparti forlod mandag aften forhandlingerne om regeringens stort anlagte uddannelsesreform. DF vil ikke være med til at øge antallet af engelsksprogede uddannelsespladser på bekostning af de dansksprogede
Mens antallet af dansksprogede uddannelser skal skæres ned med otte procent, så skal der oprettes 2500 flere engelsksprogede studiepladser.
Dét er en hovedårsagerne til, at Dansk Folkeparti ikke er med i den aftale om en uddannelsesreform, som regeringen, SF, Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance præsenterede tirsdag.
“Man vil skære de dansksprogede uddannelser og så oprette 2500 udenlandske pladser. Det er en bitter pille at sluge,” siger Dansk Folkepartis uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen til TV2 News.
“Det vil betyde, at det bliver nemmere for Benito fra Bologna og sværere for Michael fra Maribo at komme ind. Det, synes vi, er en uting,” siger han.
Selv om danske unge også kan tage de engelsksprogede uddannelser, så vil det være en forringelse for danske unge, mener Alex Ahrendtsen.
”Man lærer dårligere på et sprog, der ikke er ens modersmål, det viser alle undersøgelser, så man bliver altså sat bagud,” siger Alex Ahrendtsen.
Flere udenlandske studiepladser betyder også mere SU til udlændinge. Sidste år udbetalte Danmark hele 600 millioner kroner i SU til studerende fra andre EU- og EØS-lande.
”Det tal vil stige yderligere, når der oprettes 2500 engelsksprogede studiepladser, fordi det vil tiltrække studerende fra andre lande,” siger Alex Ahrendtsen.
Dansk Folkeparti ser desuden kritisk på planerne om at forkorte flere kandidatuddannelser fra to til et år. Det vil gøre uddannelserne dårligere og er en ren spare-øvelse, mener DF.