Minkskandalen vokser: Departementschef beskyldes for at tilbageholde oplysninger

0
1787
Sundhedsminister Magnus Heunicke på sidste uges pressemøde i Statsministeriet om coronasituationen. Hans departementschef i november 2020, Per Okkels, har sandsynligvis holdt afgørende informationer tilbage for Folketinget. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Sundhedsministeriets departementschef har ifølge Berlingske afvist overfor Folketinget, at ministeriet lå inde med centrale forsøgsdata om mink – selv om departementschefen personligt havde fået tilsendt et notat med de pågældende data

Mens danskerne går til stemmeurnerne, dukker der nye opsigtsvækkende informationer op i sagen om masseaflivning af alle danske mink.

Det er Berlingske, som nu kan fortælle, at sundhedsminister Magnus Heunickes højre hånd, departementschef Per Okkels, muligvis har tilbageholdt afgørende informationer for Folketinget, da regeringen i november 2020 traf beslutningen om at slå alle mink ihjel.

Berlingske har sammenholdt oplysninger fra Minkkommissionens afhøringer med avisens samtaler med centrale kilder. På den baggrund skriver Berlingske, at Per Okkels personligt modtog et notat med de forsøgsdata, som fik Statens Serum Institut til at advare om, at den såkaldte cluster 5-variant af coronavirus. Det var den risiko, som var regeringens begrundelse for at aflive alle mink.

Fik mail med notat 2. november 2020

Per Okkels har ellers afvist overfor Folketinget, at Sundhedsministeriet havde disse forsøgsdata. Det gjorde han på et møde med sundhedsordførerne den 4. november, samme dag som beslutningen om minkaflivning blev meldt ud på et pressemøde. Her sagde Per Okkels til de radikales Stinus Lindgren, der er formand for Folketingets Sundhedsudvalg, at Sundhedsministeriet ikke havde de pågældende data.

Men i Minkkommissionen er det kommet frem, at Per Okkels personligt fik en mail tilsendt den 2. november kl. 22.58 med det pågældende notat.

”Det er da overraskende,” siger Stinus Lindgreen til Berlingske om de nye oplysninger.

Han konstaterer, at Per Okkels enten har misforstået, hvad han efterspurgte på mødet den 4. november. Eller også har han bevidst vildledt Folketinget.

”Det er klart, at det er det mest alvorlig scenarie,” siger han.

Professor: Embedsmænd har ubetinget sandhedspligt

Sten Bønsing, der er professor i Forvaltningsret, siger til Berlingske, at det ser ud til, at den nu tidligere departementschef har forbrudt sig imod forvaltningsloven.

”Embedsmænd har en ubetinget sandhedspligt, som betyder, at de i enhver henseende skal tale sandt og ikke må vildlede Folketinget, folketingsmedlemmer eller enhver anden,” siger han.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at afsløringen er en skandale og at det burde få radikale til at reagere smeget skarpere mod regeringen:

”Regeringen har bevidst tilbageholdt centrale oplysninger om cluster-5 over for Folketinget. Det er en regulær skandale. Uskønt, at radikale holder hånden over regeringen i denne sag. Hvor blev jeres integritet af?,” skriver han på Twitter.

Skaarup reagerer også skarpt på nye oplysninger i sagen om de slettede sms’er hos fire topfolk i statsministeriet. Justitsministeriet har oplyst, at arbejdet med at genskabe bl.a. statsminister Mette Frederiksen og departementschef Barbara Bertelsens slettede sms’er fra dagene omkring minkbeslutningen er afsluttet. Men justitsminister Nick Hækkerup vil ikke oplyse, om det rent faktisk er lykkedes at genskabe nogle af sms’erne. Minkkommissionen har heller ikke kunnet få besked. På trods af, at der bare er to dage til, at departementschef Barbara Bertelsen skal afhøres i kommissionen.

”Hvorfor bliver disse informationer mon ikke fremlagt for vælgerne, inden valgstederne lukker!?,” skriver Peter Skaarup på Twitter.

Den radikale Samira Nawa er også kritisk:

”Politiet er færdige med at forsøge at genskabe slettede sms’er – det er vel ikke for meget forlangt, at vi i Radikale så også får svar på, hvorvidt det er lykkedes!,” skrev hun tidligere i dag på Twitter.