Mette Thiesen vil have Rigshospitalets ledelse fjernet efter sag om skimmelsvamp

0
3244
Rigshospitalet i sin nuværende form stod færdigt i 1970 - sydkomplekset i 1974. Foto: Rigshospitalet

Rigshospitalets ledelse har i over et år dækket over, at en 11-årig dreng døde på grund af en skimmelsvamp-infektion, han havde fået efter en indlæggelse på hospitalet. Nu vil DF’s sundhedsordfører kritiserer sundhedsminister Sophie Løhdes (V) passivitet i sagen og vil samtidig have fyret de pågældende ledere på Rigshospitalet

På Rigshospitalet i København er der voldsomt store problemer med skimmelsvamp. Siden 2017 har 21 patienter og en enkelt ansat fået konstateret en infektion med netop skimmelsvamp. Noget der kan være særligt alvorligt, hvis man i forvejen har luftvejssygdomme, svagt immunforsvar eller er en nyfødt baby.

Fatalt blev det da også for en 11-årig dreng, der var indlagt på Rigshospitalet, og som sidenhed døde. Dødsårsagen – en infektion med skimmelsvamp – blev hemmeligholdt af hospitalets ledelse over for drengens forældre i over et år.

Problemet har derfor været kendt længe, men da Berlingske første gang kunne afsløre de dybt kritisable og sundhedsskadelige forhold på Rigshospitalet, udtalte den konstituerede vicedirektør Helen Bernt Andersen i P1 Morgen, at “man har måttet lukke nogle stuer og flytte rundt på patienter. Ikke noget om, at det faktisk har kostet en 11-årig dreng livet.

Det har fået Dansk Folkepartis sundhedsordfører Mette Thiesen godt op i det røde felt.

“Hold nu kæft, hvor det sindssygt.”

“Hvis man har siddet med så vigtig viden og ikke sagt det til de forældre, som har mistet deres barn, så er det fuldstændig utilgiveligt. Jeg mener helt grundlæggende, at der bør rulle hoveder, for de mennesker, der har fortiet den slags, bør ikke sidde i deres stillinger længere”, siger Mette Thiesen til Berlingske.

Løhde holder armslængde og forsvarer sig med ny sundhedsfond

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fastholder, som hun har gjort gennem hele forløbet, at det er regionernes ansvar at vedligeholde hospitalsbygningerne. Region Hovedstaden, som driver Rigshospitalet, og de andre regioner bruger dog i forvejen alle deres midler på drift af sygehusene og ville overtræde budgetloven, hvis de selv skulle ud og finde penge til at renovere for.

Løhdes løsning er derfor, at der oprettes en sundhedsfond, som skal gå og dække den type udgifter, så patienterne ikke skal ligge i skimmelsvamp.

“Regeringen vil fremlægge forslag til en ny sundhedsfond, der blandt andet skal gå til vedligeholdelse og modernisering af sygehuse”, lød det blandt andet i et folketingssvar fra sundhedsministeren den 15. maj.

Sundhedsfonden har dog lange udsigter, og vil først have en effekt fra 2026, jf. aftalen om regionernes økonomi i 2024.

Mette Thiesen er dog uforstående over for, at Sophie Løhde ikke vil gå dybere ind i sagen, når den allerede har vist sig at koste menneskeliv.

“Det undrer mig, at Sophie Løhde som minister bliver ved med at holde sagen i armslængde og sige, at det må regionerne selv stå for. Det er jo en grundlæggende bunden opgave for regionerne at vedligeholde bygningerne, men når de ikke kan det, så undrer det mig meget, at man som minister ikke er interesseret i at gå ind i sådan en sag og få styr på tingene”, lyder det fra Thiesen i Berlingskes artikel.

Tilbage i marts inden det kom frem, at ledelsen på Rigshospitalet havde fortiet årsagen til den 11-årige drengs fødselsdag, havde Thiesen allerede spurgt sundhedsministeren ind til situationen omkring skimmelsvamp på hospitalet.

Her lød det blandt andet i svaret til Mette Thiesen: “Jeg har en klar forventning om, at regionerne er sit ansvar bevist, herunder vedligeholder sine bygninger, og ikke udsætter patienter for sundhedsrisici i forbindelse med indlæggelser”, hvilket på det tidspunkt allerede var tilfældet, at Region Hovedstaden forsømte.

Det er blandt andet barselsafdelingen, børnekræftafdelingen og afdelingen for børn med lungeproblemer på Rigshospitalet, der er hårdest ramt af skimmelsvamp.