Mette Frederiksen: Kriminelle udlændinge skal ikke spredes

0
2591
Statsminister Mette Frederiksen under åbningsdebatten i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen og dens støttepartier er helt uenige om, hvad der skal ske med de kriminelle, udvisningsdømte udlændinge, som skulle have været placeret på øen Lindholm. Støttepartierne vil sprede dem rundt i landet – statsministeren vil samle dem

Statsminister Mette Frederiksen (S) har endnu ikke noget bud på, hvor gruppen af kriminelle udlændinge, der er dømt til udvisning men ikke vil forlade Danmark, skal placeres. Men hun er lodret uenig med støttepartierne Radikale Venstre og Enhedslisten, der vil placere dem i mindre enheder rundt omkring i landet.

Det kom frem under afslutningen på Folketingets åbningsdebat torsdag.

“Jeg har overhovedet ikke behov for, at der bliver tænkt i resocialisering eller at man skal sprede dem ud over det ganske, danske land. Det her er mennesker, der er dømt og udvist af Danmark. De nægter at rejse og en del af dem har begået alvorlig kriminalitet. Jeg vil sige det så klart som muligt: De er uønskede i Danmark,” sagde Mette Frederiksen.

Det var Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der havde bedt statsministeren svare på, hvad regeringen vil sætte i stedet for det udvisningscenter på øen Lindholm, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti aftalte ved sidste finanslov.

Dét center har den nye regering droppet. Derfor mener Kristian Thulesen Dahl, at regeringen og dens støttepartier skylder Folketinget og danskerne et svar på, hvad alternativet så bliver For lige nu er de udvisningsdømte placeret på Kærshovedgaard i Midtjylland, hvor de skaber stor lokal utryghed.

“Jeg har ikke stærke meninger om placeringen”

Men hverken Det Radikale Venstres Morten Østergaard eller Enhedslistens Pernille Skipper havde ved åbningsdebatten et konkret bud på, hvor de skal være. Og statsministeren har altså heller ikke. Som hun sagde i sit svar til Kristian Thulesen Dahl:

”Jeg har ikke stærke meninger om, hvor det skal være. Jeg er mere optaget af, at vi kan få lavet en struktur, så vi kan få udsendt flere. Det vil sige, at vi kan få lagt et større pres på de lande, hvor de pågældende kommer fra. Jeg tror en del af det er, at gøre deres opholdsbetingelser, mens de er i Danmark, så dårlige som muligt”.

De radikales leder Morten Østergaard mener i modsætning til statsministeren, at de kriminelle udlændinge skal spredes rundt i mindre enheder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen forklarede skrotningen af Lindholm med, at det var for dyrt, og at det var en løsning, der skabte stor lokal utryghed, fordi der skulle sejle en færge “i pendulfart” mellem øen og byen Kalvehave.

”Vi er i gang med at se på, hvordan vi kan lave en klogere centerstruktur,” sagde Mette Frederiksen.

Hun tilføjede, at hun ”fuldstændig deler perspektivet og konklusionen” med Dansk Folkeparti, nemlig at de udvisningsdømte, hvoraf flere har domme for drab, voldtægter, narkohandel og terror-overtrædelser, er en belastning for Danmark.

DF-formand: Vi har ikke fået antydningen af et svar

DF-formand Kristian Thulesen Dahl var langt fra tilfreds med statsministeren svar:

”Helt ærligt, det er jo bare den nemme del af svaret, statsministeren kommer med. Med al respekt: Vi har forstået på støttepartierne, at man mener Lindholm var for dyrt. Så spørger hvor det så skal være? Men det har vi ikke fået antydning af svar på fra regeringens støttepartier. Når jeg så spørger statsministeren, må jeg da kunne forvente at få et svar,” sagde Thulesen Dahl.

“Helt ærligt, det er jo bare den nemme del af svaret, statsministeren kommer med”

Kristian Thulesen Dahl under åbningsdebatten

Men bare tage det roligt, lød det indirekte fra statsministeren. For, som hun sagde, ‘hvad nu hvis regeringen får en løsning på plads, inden Dansk Folkeparti ville have haft det’:

”For det ville jo også have taget noget tid at gøre Lindholm klar (…) Vi har påtaget os at se, om vi kan finde en klogere og bedre løsning, og så snart vi har den, lægger vi den frem. Så må vi se, om vi så er enige, men jeg tror godt, det kan lade sig gøre,” lød det fra statsminister Mette Frederiksen.

Læs også: Støttepartier har ingen alternativer til Lindholm