Støttepartier har ingen alternativer til Lindholm

0
2285
De Radikales leder Morten Østergaard, der her taler med Venstres Kristian Jensen under åbningsdebatten i Folketinget, vil have de udvisningsdømte kriminelle placeret rundt i landet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hverken radikale eller Enhedslisten har endnu bud på, hvor kriminelle, udvisningsdømte udlændinge skal placeres, efter at det planlagte udvisningscenter Lindholm er droppet

OPDATERET: De er dømt for narkohandel, voldtægter, vold, drab, krigsforbrydelser, menneskesmugling  og overtrædelse af terrorlovgivningen. De er lige nu placeret på Kærshovedgaard i Midtjylland, hvor de skaber utryghed i lokalområdet.

Det er kriminelle udlændinge, der er dømt til udvisning, det drejer sig om. Stod det til Dansk Folkeparti og den tidligere regering, skulle de have været placeret på øen Lindholm ved Sydsjælland, indtil det lykkes at få dem til at forlade landet. Den plan er nu droppet af den nye regering. Men hvad der skal sættes i stedet, kan hverken regeringen eller dens støttepartier svare på. Det blev understreget under dagens åbningsdebat i Folketinget.

Dansk Folkeparti forsøgte flere gange at få bl.a. de radikales leder Morten Østergaard og Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper til at fortælle, hvad de vil sætte i stedet. Men de fik ingen konkrete svar.

Morten Østergaard sagde bl.a. sådan her, da Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl spurgte, hvad de radikale vil sætte i stedet for Lindholm:

“Man er nødt til at gøre to ting. At sørge for at lande helt grundlæggende bliver bedre til at leve op til det ansvar det er, at når deres egne borgere opholder sig ulovligt i et andet land, så skal de tage dem tilbage. Det kræver mere internationalt samarbejde, ikke en grænsebom. Og for det andet skal man sørge for her at håndtere dem, der er her, på en måde, så man ikke koncentrere problemet et sted, men så lokalsamfundet kan sætte deres præg på dem, i stedet for at de tager et helt lokalsamfund som gidsel”.

Morten Østergaard fulgte op med at sige, at der skal være mindre enheder, dvs. at de udvisningsdømte kriminelle skal fordeles rundt i landet.

Pernille Skipper: De er ikke bare djævlen på jord

Kristian Thulesen Dahl gentog sit spørgsmål overfor Pernille Skipper fra Enhedslisten. Herfra lød svaret:

“Nej, jeg ved ikke hvor de skal hen endnu. Det finder vi jo ud af. Det er en del af de forhandlinger, der skal i gang nu”.

Pernille Skipper tilføjede, at de pågældende “har udstået deres straf” og at menneskerettighederne også gælder for dem.

“De er ikke bare djævlen på jord, vi kan ikke bare smide dem i et sort hul. Men jeg medgiver, at vi skal finde en løsning, hvor vi gør det på en ordentlig måde, hvor vi også tager hensyn til lokalområderne. Så vi ikke bare sætter en masse tidligere dømte det samme sted, og skaber en masse utryghed,” sagde Enhedslistens politiske leder.

“Det finder vi ud af”

Herefter forsøgte DFs finans- og miljøordfører Rene Christensen sig. Han listede op, hvad det er for forbrydelser, de pågældende er dømt for – 18 har begået narkokriminalitet, 18 har begået krigsforbrydelser, 12 har begået voldtægter, 8 har begået drab, seks har begået grov vold og trusler, tre har lavet vold med døden til følge, tre er dømt for røverier, to er dømt for brandstiftelse og to for menneskesmugling, to er til fare for statens sikkerhed og en er dømt for forsøg på terror. Derefter spurgte han Pernille Skipper:

“Hvor skal de mennesker være, når de ikke skal være på Lindholm. Det må man have gjort sig nogle overvejelser om, når man nu har stemt og sagt, at de ikke skal være på Lindholm”.

Men det gav heller ikke et konkret svar. Enhedslistens politiske leder svarede følgende:

“Jamen, det har jeg jo svaret på. Det finder vi ud af. Det ved vi ikke konkret. Hvad synes vi? Ja, vi synes vi skal sørge for at placere dem steder, så de ikke er samlet et sted og skaber utryghed i et lokalområde. Så vi også tager hensyn til, at der  er forskellige mennesker med forskellige domme i blandt,” sagde Pernille Skipper og tilføjede, at “det ikke er sort-hvidt” og at der er tale om personer, “som er i et juridisk limbo”.