Antallet af udlændinge har betydning og regeringen har et mål om nul asylansøgere, sagde statsministeren fredag under forespørgselsdebat, som Pia Kjærsgaard havde indkaldt til. Men trods snak om stramninger, har regeringen lavet flere store lempelser af udlændingepolitikken, konstaterer Pia Kjærsgaard
De siger det rigtige men gør det modsatte.
Nogenlunde sådan kan regeringens udmeldinger under fredagens forespørgselsdebat om dansk udlændingepolitik summeres op, set med Dansk Folkepartis briller.
For statsminister Mette Frederiksen (S) sagde under debatten, som DFs værdiordfører Pia Kjærsgaard havde indkaldt til, at regeringen har et mål om, at der kommer nul asylansøgere til Danmark.
“Det er det, der er vores mål. Vi kan selvfølgelig ikke give et løfte om nul asylansøgere. Men vi kan godt opstille den vision, som vi også gjorde før valget, nemlig at vi ønsker et nyt asylsystem, og så gør vi, hvad vi kan for at indføre det,” sagde Mette Frederiksen.
Hun fastslog, at “fortidens politikere tog grundigt fejl”, når de ikke stillede krav til udlændinge, og at antallet betyder noget.
“Vi skal passe på, at der ikke kommer for mange til vores land, ellers kan vores sammenhængskraft ikke eksistere. Den er allerede udfordret,” sagde statsministeren.
S-ordfører hyldede Pia Kjærsgaard
Den socialdemokratiske udlændingeordfører Rasmus Stoklund var på samme linje. Han havde endda roser med til Pia Kjærsgaard for hendes årelange kamp mod den slappe udlændingepolitik.
“Hvis der er én, som har peget på problemerne og har forsøgt at råbe offentligheden op, må vi anerkende, at der i debatten næppe har været en mere markant og gennemgående stemme end fru Pia Kjærsgaards i nu flere årtier,” sagde Rasmus Stoklund.
Samtidig gentog både Mette Frederiksen og Rasmus Stoklund, at regeringen fortsat arbejder på at få oprettet asyllejre i tredjelande uden for Europa, så spontane asylansøgere ikke skal tage til Danmark.
Regeringen kan samtidig lune sig ved nye tal, der viser, at der sidste år kun blev registreret 1547 asylansøgere i Danmark. Det er det laveste antal siden 1998, hvor registreringen af asylansøgere blev lavet om.
“Stramninger kan tælles på få fingre”
Men strammer-budskaberne fra statsministeren og hendes udlændingeordfører får dog ikke Pia Kjærsgaard til at falde i svime over regeringens indsats.
Debatten er en fast tradition, som DF hvert år indkalder til under underskriften ”Om regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen”, og da Pia Kjærsgaard skulle runde debatten af, udtrykte hun glæde over, at der er ”mere og mere forståelse for, at vi skal have en stram udlændingepolitik”.
Men træerne vokser ikke ind i himmelen. Socialdemokratiet har det mere i munden end i handling, lod hun forstå:
”Virkeligheden er, at de stramninger, som Socialdemokratiet nu bryster sig meget af, de kan tælles på meget få fingre, mens de stramninger, som de blå partier med Dansk Folkeparti i spidsen kan tage æren for, de kan tælles i hundredevis,” sagde Pia Kjærsgaard, og fortsatte:
”Socialdemokratiet har foretaget en række lempelser, og det synes jeg er ærgerligt, for på mange stræk kan vi godt finde enighed om udlændingepolitikken. Jeg tror desværre, at de lempelser vil påvirke asylantallet i opadgående retning, når covid19-krisen er overstået. Vi kan bare se til Gran Canaria, som i den grad er blevet oversvømmet med flygtninge. Spørgsmålet er, om vi kommer til opleve en ny 2015-vandring af migranter mod Europa, når coronakrisen er overstået,” sagde Pia Kjærsgaard.
Stribevis af lempelser
Hun oplistede derefter en række af de lempelser, som den socialdemokratiske regering har gennemført sammen med sine støttepartier i rød blok:
- Flygtninge får nu lov at blive i Danmark, hvis de er i beskæftigelse
- Udrejsecenter Lindholm er droppet. Derfor opholder afviste asylansøgere, kriminelle udviste udlændinge og personer på tålt ophold sig stadig på Kjærshovedgård i Midtjylland. Til stor utryghed hos den lokale befolkning. Regeringen havde lovet en løsning, men den er ikke kommet.
- Regeringen tager igen kvoteflygtninge, nu 200 årligt. Det bliver sikkert flere hen ad vejen, konstaterede Pia Kjærsgaard.
- Opholdskravet for ret til dagpenge er fjernet.
- Der er indført et nyt børnetilskud på 550-700 kr. pr. barn til familier på overførselsindkomst, som fortrinsvis går til indvandrerfamilier.
Debatten varede mere end tre timer, og den kan ses her: Folketings-TV
FAKTA: DF-FORSLAG TIL VEDTAGELSE
Undervejs i fredagens forespørgselsdebat om regeringens værdipolitik blev der fremsat en række forslag til vedtagelser. Dansk Folkeparti fremsatte denne:
“Folketinget konstaterer, at indvandringen til Danmark gennem specielt flygtninge og familiesammenførte til flygtninge efter årtiers indsats er nedbragt, men konstaterer samtidig, at samfundet i mange henseender påvirkes negativt af denne indvandring, der forandrer vores land for evigt, og konstaterer derfor, at der er behov for at fastslå, at flygtninge og deres familier skal vende tilbage til deres hjemlande, når der er mulighed for det, og at lovgivningen og myndighedernes indsats i Danmark aktivt skal understøtte det.
Folketinget konstaterer endvidere, at indvandringen siden 1983 har betydet, at der bor for mange med muslimsk baggrund i Danmark, der ikke kan eller vil tage danske værdier og traditioner til sig, men vil fastholde værdier, der ligger milevidt fra de danske, og som udfordrer Danmark kulturelt, religiøst, beskæftigelsesmæssigt, økonomisk og sikkerhedsmæssigt.
Folketinget opfordrer derfor regeringen til at tage initiativer, der understøtter, at herboende flygtninge med familie rejser hjem snarest”