Mattias Tesfaye tror på aftale om modtagecenter indenfor ét år

0
1862
Arkivfoto

Regeringen vil forhandle med “en god håndfuld lande” om at lave modtagecentre for asylansøgere udenfor Europa. Men regeringen erkender, at den kun kan indfri en del af sit store valgløfte

Det var et af Socialdemokratiets helt store valgløfter på udlændingeområdet: At der skal etableres modtagecentre for asylansøgere i et lande uden for Europa, så man ikke længere kan rejse til Danmark for at søge asyl.

Indtil videre er det dog kun blevet ved snakken. Udlændinge- og integerationsminister Mattias Tesfaye (S) har hidtil ladet forstå, at der har været ført samtaler med andre EU-lande og med afrikanske lande om modtagecentre. Men han og statsminister Mette Frederiksen har også måttet erkende, at det store S-valgløfte var svært at indfri.

”Alle her i salen ved jo godt, at det her er svært, og var det let at lave et nyt asylsystem, så havde den tidligere regering jo gjort det,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget i starten af juni 2020.

Men nu sker der snart noget. I hvert fald hvis man skal tro udlændinge- og integrationsministeren.

Tror på aftale indenfor et år

Mattias Tesfaye sagde søndag i et interview med Politiken, at regeringen nu er klar til at forhandle med “en god håndfuld lande” uden Europa. Han anser det for realistisk, at der kan være en aftale på plads indenfor et år.

“Medmindre covid-19 stikker fuldstændig af og sætter alle fly i hangaren, så håber og tror jeg, at vi kan begynde at sætte navn på, hvem det er, vi er i konkret dialog med. Og måske også at vi har taget de første skridt i retning af at få etableret et modtagecenter,” sagde ministeren.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Steen Brogaard

Han måtte dog samtidig erkende, at regeringen ikke kan levere fuld plade på sit valgløfte. Ifølge et juridisk regeringsnotat betyder konventioner og international dompraksis, at Danmark fortsat vil være forpligtet til at behandle visse asylsager herhjemme. Det kan være sager med alvorligt syge asylansøgere eller personer med nærststående familie i Danmark.

“Der vil være en mindre gruppe man ikke kan udsende, men det vil være undtagelsem,” siger Mattias Tesfaye til Politiken.

Pia Kjærsgaard: Socialdemokratiet er på tilbagetog

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard glæder sig over, at der sker noget i sagen, men hun er ikke tilfreds med, at regeringen ikke kan indfri sit valgløfte fuldstændig.

“Det er et tilbagetog, for de har meget firkantet sagt, at der skulle etableres et modtagecenter til asylsager udenfor Europa. Det var et af deres allervigtigte forslag i deres valgoplæg,” siger Pia Kjærsgaard til Politiken.

I følge avisen fremgår det også af det juridiske regeringsnotat, at et modtagecenter vil kunne give Danmark problemer i forhold til Dublin-samarbejdet om asylansøgere i EU. Dublin-reglerne fastslår, at man kun kan få behandlet sin asylsag i det første EU-land man har søgt asyl i. Embedsmændene skriver, at Danmark “i yderste konsekvens” vil kunne blive smidt ud af Dublin-samarbejdet, hvis man går solo og laver egne modtagecentre udenfor Europa.