Enhedslisten-borgmester undskylder afbrænding af Løkke- og Pia Kjærsgaard-dukker

0
2258
En dukke med et Lars Løkke-portræt bliver antændt under en Sankt Hans-festen i en kreds af folk omkring Enhedslisten.

“Det er selvfølgelig slet ikke i orden”. Det siger Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, om Skt. Hans-fester, hvor der blev afbrændt dukker af Lars Løkke Rasmussen og Pia Kjærsgaard

Samme dag som tre personer er blevet anholdt for at have afbrændt en dukke af statsminister Mette Frederiksen, er det kommet frem, at Enhedslistens miljø- og teknik borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, har deltaget i Sankt Hans-fester, hvor det var fast tradition at afbrænde dukker af politiske modstandere.

Både fhv. statsminister Lars Løkke Rasmussen og DFs stifter Pia Kjærsgaard har lagt ansigter til de dukker, som er gået op i flammer til Sankt Hans-festerne, som i følge Berlingske har været en del af fejringen af Ninna Hedeager Olsens forældres bryllupsdag.

Billeder af en Lars Løkke-dukke, der brændes af, fik mandag morgen den tidligere statsminister til på Twitter at skrive at “en undskyldning er vel som minimum på sin plads”.

Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Nina Hedeager Olsen har nu været ude og undskylde:

“Det er selvfølgelig slet ikke i orden at brænde Skt. Hans-hekse af med billeder af andre mennesker på. På den baggrund skal der lyde en dyb og uforbeholden undskyldning til både Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen. Det hører ingen steder hjemme. Det er ikke i orden,” skriver hun på Facebook og Twitter.

Ninna Hedeager Olsens opslag på Facebook.

Borgmesteren har også kaldt afbrændingen over stregen og udtryk for dårlig humor.

Skaarup: Ekstremt pinligt for Enhedslisten

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at Enhedslisten som parti bør undskylde og måske endda ekskludere sin borgmester:

“Enhedslisten skylder i den grad Lars Løkke en undskyldning. Det her er ekstremt pinligt for dem! Vi andre havde uden tøven ekskluderet medlemmer for denne adfærd”.

Peter Skaarup på Twitter.

Enhedslistens politiske leder Pernille Skipper var ikke sen til at fordømme afbrændingen af Mette Frederiksen-dukken. Hun skrev sådan her på Twitter lørdag aften:

“Anti-corona-restriktion-demonstration her til aften bød åbenbart bl.a på en life size dukke, der forestillede Mette Frederiksen. Som blev hængt og brændt med en tekst, jeg ikke vil gengive. Det er nok det mest grænseoverskridende, jeg har set herhjemme. Forfærdeligt og skræmmende lørdag”.

Skipper: Langt over stregen

EL-lederen har ikke lavet et tilsvarende opslag om Ninna Hedeager Olsen. Hun har dog viderebragt Ninna Hedeagers egen undskyldning på Twitter, og til TV2 siger Pernille Skipper:

“Jeg har talt med Ninna Hedeager Olsen. Jeg har fortalt hende, at det er langt over grænsen, og at det er ualmindelig dårlig opførsel – uanset i hvilken kontekst det er sket”.

Pernille Skipper tilføjer dog, at hun ikke kan forestille sig, at det vil føre til sanktioner for Hedeager.

En dukke forestillende Mette Frederiksen (S) med et skilt med teksten “Hun må og skal aflives” blev antændt under en demonstration lørdag aften i København. Tre mænd er anholdt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tre mænd anholdt

I sagen om afbrændingen af Mette Frederiksen-dukken, er tre personer nu anholdt og fængslet. De er alle sigtet for brud på straffelovens §113, der handler om forbrydelser mod de øverste statsmyndigheder. Paragrafen kan give op til 16 års fængsel.

Sagen har udløst skarpe reaktioner fra alle sider i Folketinget. Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard sagde søndag til DR:

“Det er forfærdeligt, at nogen kan få sig selv til det, uanset hvad man så mener om Mette Frederiksen eller Folketinget. Det er ikke en måde at give sin mening til kende på,” sagde hun.