Mette F. kalder kønsopdelt svømning “skrækkeligt”, men lokale S-politikere vil ikke afskaffe det

0
3367
Statsminister Mette Frederiksen i Folketinget den 22. januar 2021, hvor hun kaldte det "skrækkeligt og så forkert", når kommuner tillader kønsopdelt svømmeundervisning. Fra Folketings-TV

Socialdemokratiet i København afviser forslag fra Dansk Folkeparti om at afskaffe kønsopdelt svømmeundervisning. Statsminister Mette Frederiksen kalder det ellers både skrækkeligt og forkert, at kommuner tillader kønsopdeling af hensyn til muslimer

”Jeg synes, det er så skrækkeligt og så forkert, når eksempelvis man i en kommune giver lov til kønsopdelt svømning. Jeg synes, det er så forkert”.

Sådan sagde formanden for Socialdemokratiet, statsminister Mette Frederiksen, den 22. januar 2021 i Folketinget. Det var Dansk Folkeparti, der havde indkaldt til forespørgselsdebat om regeringens værdipolitik, og Mette Frederiksen efterlod ingen tvivl:

S-formanden bryder sig ikke om kønsopdelt svømning, og hun mener det er ”så forkert”, når kommunale svømmehaller tilbyder rene pige- og drengehold af hensyn til muslimske familier, som vil holde piger og kvinder adskilt fra drenge og mænd.

Se Mette Frederiksen tale dunder mod kønsopdeling her

DF-forslag om forbud stemt ned

Men den holdning deles ikke af Socialdemokratiet i kommunerne. Torsdag aften stillede Dansk Folkeparti i København et forslag i Borgerrepræsentationen om at forbyde kønsopdelt svømmeundervisning i de kommunale svømmehaller. Det forslag kunne kun samle opbakning fra Venstre og Det Konservative Folkeparti. Socialdemokratiet, Radikale Venstre og resten af venstrefløjen stemte imod. Derfor faldt forslaget med 11 stemmer mod 40.

Den socialdemokratisk ordfører Jonas Bjørn Jensen lod ganske vist forstå, at partiet principielt er imod kønsopdeling i svømmehallen. Men Socialdemokratiet i København vil ikke forbyde det. De mener i stedet, at det skal undersøges, hvorvidt kønsopdelt svømning er godt eller skidt for integrationen.

Socialdemokraten Jonas Bjørn Jensen i Borgerrerpræsentationen torsdag aften, hvor han talte imod at forbyde kønsopdeling i de kommunale svømmehaller.

”Det kan være en måde for disse piger og drenge til at få en fod indenfor i fritids- og foreningslivet. Jeg kan frygte, at et forbud vil være et tilbageskridt for integrationen og sende disse piger og drenge tilbage til deres familier, hvor de så vil være fanget i en gammeldags kønsopfattelse,” sagde Jonas Bjørn Jensen.

Han vil nu have kultur- og fritidsudvalget til sammen med Hovedstadens Svømmeklub, der står for svømningen i Københavns 14 svømmehaller, at se på, hvor mange af de børn, der starter på kønsopdelte hold, som senere fortsætter på blandede hold, bliver instruktører osv.

”Så vi kan få et billede af, om det reelt er en trædesten ind i foreningslivet,” som den socialdemokratiske ordfører udtrykte det.

Borgerrepræsentationens afstemning torsdag aften om DFs forslag om afskaffelse af kønsopdelt svømmeundervisning.

Cheanne Nielsen: På kanten af hykleri

Det er Cheanne Nielsen, suppleant for Dansk Folkeparti til Borgerrepræsentationen, der står bag DFs forslag. Hun mener, at kønsopdelt svømmeundervisning er udansk og udtryk for værdier, der ikke hører hjemme i Danmark. At Socialdemokratiet ikke vil afskaffe det, finder hun hovedrystende og i strid med partiets politik på Christiansborg.

”Socialdemokratiet danser rundt på kanten af hykleri, når man kalder inklusion af denne art for integration,” siger Cheanne Nielsen.

Cheanne Nielsen, folketingskandidat og suppleant i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti

Hovedstadens Svømmeklub tilbyder kønsopdelt svømning i fire københavnske svømmehaller, hhv. Tingbjerg Skolesvømmehal, Hillerødgade Bad og Hal, Kirsebærhavens Skolesvømmehal og Damhusengen Skolesvømmehal. Der er kønsopdeling på 10-15 ud af 700 hold i Hovedstadens Svømmeklub.

“Hvad med fodbold?”

Hos venstrefløjen beskylder man Dansk Folkeparti for at føre valgkamp med sit forslag, og flere gange blev der under debatten torsdag aften henvist til, at der jo også er pige- og drengehold i eksempelvis fodbold. Cheanne Nielsen giver dog hverken noget for fodbold-sammenligningen eller for påstanden om, at kønsopdelt svømning fremmer integrationen.

”I fodbold skyldes det altså forskel i fysisk formåen og bunder ikke i religion. Dertil kommer påstanden om, at kønsopdeling fremmer integrationen, fordi sporten dermed bliver mere inkluderende for etniske minoriteter. Men det er jo det rene knæfald for islam og inklusion er bestemt ikke det samme som integration i det her tilfælde,” siger hun.

Læs også:

DF i København vil forbyde kønsopdelt svømmeundervisning