Er minister forpligtet til at kontakte 138 tyrkiske par, der har fået afslag på familiesammenføring, efter EU-dom? Det vil Morten Messerschmidt (DF) have svar på
Er udlændinge- og integrationsministeriet forpligtet til at kontakte 138 tyrkiske ægtepar, der har fået afslag på familiesammenføring, bare fordi Danmark har tabt én sag om familiesammenføring ved EU-domstolen?
Det vil Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt nu have udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at svare på.
Som ditOverblik skrev tirsdag, vurderer Udlændinge- og integrationsministeriet, at EU-dommen kan få betydning for 138 tyrkiske par. Den handler om en konkret sag fra 2010, hvor en mand fik afslag på at få sin tyrkiske kone til Danmark med henvisning til det danske tilknytningskrav. Det krav har EU-domstolen underkendt med henvisning til Tyrkiets særlige associeringsaftale med EU, og derfor vil sagen få betydning i andre sager, hvor tilknytningskravet har ført til afslag for tyrkiske statsborgere.
På den baggrund meddelte Mattias Tesfaye mandag, at ministeriet nu vil kontakte 138 par. Som han skrev til udlændinge- og integrationsudvalgets medlemmer:
”Jeg vil nu bede udlændingemyndighederne om at skrive til de i alt 138 ægtefæller eller samlevere til tyrkiske statsborgere, der er meddelt afslag på grund af det nu ophævede tilknytningskrav inden for de seneste 8 år, dvs. siden 2011, og oplyse dem om muligheden for at få deres sager om ægtefællesammenføring genoptaget”.
Forvaltningsretligt forpligtet?
Men er ministeren forpligtet til det? Det vil Morten Messerschmidt have svar på. Han stillet følgende spørgsmål til ministeren:
“Ministeren bedes oplyse, om ministeren er forvaltningsretligt forpligtet til at orientere de 138 personer, som omtales i ministerens orienteringsbrev til Europaudvalget vedr. dom i sag C-89/18 (EUU Alm. del – Bilag 119)?”.
Morten Messerschmidt mener ikke selv, at det er ministeriets opgave at kontakte de 138 par. Som han tirsdag sagde til ditOverblik:
“Jeg synes det er meget kritisabelt, at regeringen selv vil tage kontakt til de 138. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi på den måde skal agere assistance for folk, der reelt ønsker at undergrave den stramme danske udlændingepolitik. I det hele taget bryder jeg mig ikke om hele den der strategi med, at man nu vil ud og informere om, at Danmark har ændret praksis. De her mennesker har selv fundet på at gå til EU-domstolen. Så må dem, der mener, at de har en sag, også selv tage initiativet”.
Ud over at skrive til de 138 par, vil ministeriet også orientere på siden www.nyidanmark.dk om muligheden for at få genoptaget sin sag. Der er nemlig flere tsinde, der har fået afslag i årene 2000-2010, men ministeriet vurderer, at det vil tage for lang tid at gennemgå disse sager manuelt. Derfor vil man nøjes med at orientere om sagen på hjemmesiden.
Læs også: Ministerium vil kontakte 138 tyrkiske statsborgere, der fik afslag på familiesammenføring