DF kritiserer S-politiker for dobbelthonorar

0
1986
Det socialdemokratiske folketingsmedlem Camilla Fabricius tog tre måneders betalt orlov fra byrådet i Aarhus Kommune, da hun blev valgt til Folketinget. Foto: Aarhus Kommune

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup ser kritisk på den nyvalgte folketingspolitiker Camilla Fabricius, som ved kun at søge orlov fra byrådet i Aarhus har beholdt sit honorar

Det nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem Camilla Fabricius har fået en indbringende start på sin karriere som folketingsmedlem. Fabricius valgte nemlig at søge orlov fra byrådet i Aarhus fremfor at melde sig ud. Derfor har hun ud over sit vederlag som folketingsmedlem – det er på 56.494,17 kr. om måneden plus et skattefrit omkostningstillæg på 5.188,50 – også fået en ekstraindtægt på 39.473 kroner om måneden i tre måneder. Det er nemlig det honorar, som den århusianske politiker hæver i Aarhus Kommune som 1. viceborgmester, og når man søger orlov som byråds- eller regionsrådspolitiker, modtager man honorar i de første tre måneder.

Med andre ord tjener Camilla Fabricius over 100.000 kroner om måneden i juli, august og september.

”Det var en fejl”

Socialdemokratiet har forbud mod dobbeltmandater, så Camilla Fabricius kunne ikke fortsætte i byrådet, hvis hun ville indtage sin plads i Folketingsvalget. Men hun har forklaret, at hun valgte orlovsløsningen, fordi hun ville bevare muligheden for at kunne vende tilbage til byrådet. ”Hvis der kommer en regeringskrise og regeringen går af, og jeg så ikke længere er valgt, så skal jeg tilbage og varetage den opgave, som jeg er sat til at varetage i Aarhus Byråd,” som hun har sagt i et interview med bl.a. Berlingske.

Camilla Fabricius har siden ændret forklaring. I et facebook-opslag i sidste uge skrev hun, at det var en fejl, at hun kun søgte orlov. Hun har nu meddelt, at hun nedlægger sit mandat i forbindelse med byrådsmødet 11. september.

På Aarhus Kommunes hjemmeside kan man læse, at Camilla Fabricius har orlov.

Skaarup: Ser ud som man malker systemet

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup ser stærkt kritisk på sagen. Han siger til Berlingske, at han ser det som bevist forsøg på at spekulere i reglerne for at få mest ud af dem.

”Det ser ud, som om man malker systemet – går den, så går den,” siger han Berlingske.

”Det er dybt kritisabelt, at man modtager dobbelthonorar på den måde. Man må arbejde for føden, og det gør man ikke i dette tilfælde. Man optjener vederlag fra byrådet, selv om man ingenting gør. Det synes jeg ikke, at der er nogen rimelighed i,” siger Peter Skaarup.

Han mener sager som denne er med til at svække danskernes tillid til politikerne.

Avis: Politikere bør gå forrest

Lokalt får Camilla Fabricius også kritik. I en leder mandag i Aarhus Stiftstidende skriver avisen:

”Det er indlysende forkert, at man frivilligt kan vælge at tage orlov fra et politisk embede – uanset om det er i Folketinget, et ministerium, regionen eller kommunen – og samtidig modtage vederlag. Og så længe regler er åbenlys ufornuftige, er det lige så ufornuftigt at henholde sig til reglerne. Så bør man som politiker gå forrest, råbe højt og med sit eget eksempel statuere, at reglerne skal laves om,” lyder det.

Ifølge chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er det nærmest umuligt for kommunal- og regionsrådspolitikere at fraskrive sig honorar, hvis de tager orlov.