Messerschmidt: Klimarådets anbefalinger er helt på månen

0
2577
Formand for Klimarådet Peter Møllgård præsenterer klimarådets rapport: "Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion" i Eigtveds Pakhus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt mener, at Klimarådets forslag om en CO2-afgift på 1500 kr. pr. ton vil gå hårdt ud over dansk økonomi og føre til øget CO2-udledning i andre lande

“Det her vil slå et kæmpe hul i statskassen”. “Det er helt på månen”.

Dansk Folkepartis klimaordfører Morten Messerschmidt ryster på hovedet af den rapport, som Klimarådet præsenterede mandag formiddag med anbefalinger til, hvordan Danmarks CO2-udledning kan reduceres med 70 procent inden 2030.

Den radikale leder Morten Østergaard skamroser rapporten. Den er fremragende og “jeg elsker klimarådet”, skriver han på Twitter.

 

Men den kærlighed deler Morten Messerschmidt absolut ikke. Hvis rådets anbefaling om en CO2-afgift på 1500 kr. pr. ton bliver gennemført, vil det gå hårdt ud over dansk erhvervsliv og landbrug, advarer Messerschmidt.

“Hvis man laver denne meget høje afgift, så er der mange, der i stedet vil købe varer produceret i andre lande, og det vil slå et kæmpe hul i statskassen, samtidig med at der vil blive udledt en endnu større mængde CO2 i andre lande,” siger han.

Morten Messerschmidt, klima- energi og EU-ordfører, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

”Klimarådet misforstår opgaven”

Messerschmidt mener, at Klimarådet har misforstået en grundlæggende præmis for den grønne omstilling.

”Man forholder sig slet ikke til, hvilken betydning det vil have for resten af verden. Det er en meget visionsløs måde at anskue tingene på. Man er også nødt til at gøre sig klart, at hvis det her rykker på den sociale balance, så vil opbakningen til den grønne omstilling hurtigt fordufte,” siger han.

CO2-afgiften vil i følge Klimarådet kunne ændre danskernes mad- og transportvaner. Følges rådets anbefalinger, vil et halvt kilo oksekød koste 13 kroner mere i afgift i 2030 og en liter benzin vil stige med fire kroner.

Danmarks største CO2-udleder i industrien, cementproducenten Aalborg Portland, anslår løseligt, at en CO2-afgift på 1500 kr. pr. ton vil koste virksomheden 400 millioner kroner årligt.

Morten Messerschmidt mener, at Klimarådets anbefalinger er en krigserklæring til erhvervslivet:

”Den grønne omstilling skal være en god forretning for Danmark. Fremtidens grønne løsninger vil blive udviklet indenfor en radius af 1000 km for Danmark, og det kan skabe grundlaget for fremtidens økonomiske vækst i Danmark. Men det kræver, at vi vælger en erhvervsrettet strategi, fremfor at piske os selv med skorpioner,” siger han.

“det kræver, at vi vælger en erhvervsrettet strategi, fremfor at piske os selv med skorpioner”

Men det er vel ikke muligt at nå målet om 70 procents reduktion i 2030, uden at det koster noget?

”Nej, det er også derfor vi har foreslået, at der oprettes en fond på 120 milliarder kroner med penge fra Nordsøolien, som kan investeres i den grønne omstilling, bl.a. til infrastrukturomstillinger. Opgaven er at nå målsætningerne, uden at danskerne mister mobiliteten eller må gå fra hus og hjem.”.

Formand for Klimarådet Peter Møllgård og fra venstre: Jette Bredahl Jacobsen, Jørgen Elmeskov, Niels Buus Kristensen, Marie Trydeman Knudsen, Katherine Richardson og Poul Erik Morthorst præsenterer klimarådets rapport. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Messerschmidt tror på aftale udenom venstrefløjen

Den radikale leder Morten Østergaard siger til TV2 News, at Klimarådets anbefalinger kan implementeres nærmest 1 til 1. SFs formand Pia Olsen Dyhr er også begejstret.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har udtrykt sig mere forbeholdent overfor forslaget om afgifter, og som Morten Messerschmidt siger, skal Dan Jørgensen “opføre et mesterstykke i diplomati”, hvis han skal lande en bred aftale.

”Det er mit indtryk, at regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti ser meget ens på tingene. Vi er enige om, at vi skal gøre tingene i fællesskab med erhvervslivet, på en måde, som holder hånden under beskæftigelsen og landets økonomi,” siger Morten Messerschmidt.

I december blev otte ud af Folketingets ti partier enige om en klimaaftale. Heraf fremgår det, at 70%-målsætningen skal tage hensyn til dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse. Morten Messershchmidt mener ikke, at Klimarådets anbefalinger lever op til denne målsætning.

“Og jeg regner da med, at regeringen vil leve op til klimaaftalen,” siger han.

Klimarådets rapport kan læses her.

Læs også: Morten Messerschmidt: Klimapolitik skal være en frihedskamp imod socialisme