Messerschmidt kalder sundhedsminister i samråd: EU’s vaccinebrøler kan forlænge epidemien i flere måneder

0
2906
En medarbejder på Shaare Zedek Medical Center i Jerusalem bliver vaccineret mod coronavirus. Israel har indkøbt 14 millioner doser af vaccinerne fra Pfizer og Moderna. Dermed kan stort set hele den israelske befolkning kunne få to doser, hvilket er nødvendigt hvis vaccinen skal være effektiv. Foto: menahem kahana / AFP

Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt vil vide, om Danmark er blevet stillet dårligere end nødvendigt i indkøbet af vacciner, fordi EU har lavet for dårlige aftaler om vaccinekøb

Langt flere end nødvendigt vil sandsynligvis dø af corona, fordi EU har lavet for dårlige og utilstrækkelige aftaler om køb af vaccine.

Som omtalt i ditoverblik fredag, skriver det tyske magasin Spiegel i denne uge, at EU har været for sent ude og indkøbt for lidt af de vacciner fra Pfizer og BioNTech, som Storbritannien, USA og Canada nu er i fuld gang med at rulle ud til befolkningen.

Nu har et analysefirma, Airfinity, regnet sig frem til, at brøleren betyder, at EU først medio september vil opnå fuld vaccinebaseret flokimmunitet. Det er, skriver Politiken, tre måneder senere end Canada og USA og to måneder efter Storbritannien.

Har satset på europæiske vaccinekandidater

Ifølge Airfinity betyder forsinkelsen desuden, at risikogrupper og frontpersoner vil blive vaccineret halvanden måned senere end USA, Storbritannien og Canada. Årsagen er, at disse lande har indkøbt langt flere doser fra leverandørerne Pfizer og Moderna, mensEU har satset mere bredt og overvejende indkøbt vacciner fra europæiske producenter som AstraZeneca, Sanofi og J&J, som endnu ikke er godkendte.

”USA, Storbritannien og Canada har truffet de bedste valg og har købt flest doser til deres befolkninger, og det betyder, at de befolkninger vil blive vaccineret markant hurtigere. Det er uomtvisteligt, at EU ikke har opbygget en lige så effektiv vaccineportefølje og derfor ikke har beskyttet sin befolkninger lige så godt,” siger direktør Rasmus Bech Hansen fra Airfinity, der har base i London, til Politiken.

Vaccinen fra BioNTech/Pfizer. Foto: Menahem KAHANA / AFP

Messerschmidt kræver minutiøs redegørelse

Oplysningerne om EU’s forfejlede vaccinestrategi, har fået Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt til at kalde sundhedsminister Magnus Heunicke i et samråd.

Messerschmidt er især oprørt oplysningerne om, at EU i november fik tilbudt op 500 millioner flere doser fra BioNTech/Pfizer og 300 millioner flere fra Moderna. Men EU takkede nej og har kun indkøbt 300 millioner doser fra BioNTech/Pfizer. Det rækker til 150 millioner EU-borgere, fordi man skal have to doser af vaccinen. Desuden ventes EU at købe yderligere 160 millioner doser fra Moderna, som snart ventes godkendt af EU.

”Jeg forlanger, at vi får en minutiøs redegørelse for, hvordan Danmark har været dårligere stillet i forhold til anskaffelse af vaccinen, fordi vi er underlagt EU. Man har fået tilbudt vacciner, som man har takket nej til, da man havde mulighed for at sikre vacciner nok til alle,” siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

”Jeg forlanger, at vi får en minutiøs redegørelse for, hvordan Danmark har været dårligere stillet i forhold til anskaffelse af vaccinen, fordi vi er underlagt EU”

Morten Messerschmidt til Berlingske

“EU er en katastrofe”

De nye oplysninger i Politiken om, at at corona-epidemien kan blive forlænget i flere måneder, fordi EU har indkøbt så få vacciner, får Morten Messerschmidt til at kalde EU en katastrofe. På Facebook skriver han:

”EU er en katastrofe. Tænk, hvis vi havde kunnet håndtere Corona-vaccine selv. Så var vi nok allerede nu igang – ligesom briterne!! Canadierne. Og amerikanerne. Og så havde vi nok købt vacciner nok, så alle, der ønsker det, kunne blive vaccineret. EU har med åbne øjne takket nej til det fulde antal vacciner – og det kan potentielt koste liv. Tak til Politiken for at sige det klart på forsiden,” skriver Morten Messerschmidt.

Hvad sundhedsminister Magnus Heunicke mener om EU’s håndtering, er indtil videre uvist. Ministeren vil ikke kommentere Politikens oplysninger, men henviser i stedet til EU-Kommissionen.

Læs også:

Tyske medier: EU har dummet sig – har købt for lidt coronavaccine